Sigara zamları vatandaşı tütüne yöneltti;

Sigara zamları vatandaşı tütüne yöneltti

Vergi oranlarının artmasıyla sigaraya gelen zamlardan sonra Urfalılar açık tütüne yöneldi. Zamlardan bunalan tiryakiler tütün sararak yüzlerce yıllık bir kültürü de yeniden canlandırmaya başladı. Kentte uzun yıllardır tütün satan Bahattin Taş’a göre vatandaş tütün bile almakta zorlanıyor....

Sigaraya gelen zamların ardından piyasadaki en ucuz sigaranın 32 liraya yükselmesi tiryakileri açık tütüne yönelmeye itti.

Sigaranın henüz dev bir endüstriye dönüşmediği zamanlarda ince kağıtlara sarılarak içilen tütünler, şimdilerde çok daha görünür oldu. 

Şanlıurfa’da sokak aralarında, otomobillerin kasalarında, tezgahlarda tütün satanlarla her zaman karşılaşılabiliyor.

Sigaraya gelen zamlardan sonra tütün satanların işlerinde de hareketlilik var.

TAŞ: MÜŞTERİLERİMİZ YAŞLILARDI ŞİMDİ GENÇLER DE GELİYOR

Balıklıgöl bölgesinde tarihi çarşılardaki dükkanında tütün satan Bahattin Taş, sigara zammının ardından açık tütüne ilginin arttığını söyledi.

Sigara fiyatlarının çok yükseldiğini belirten Taş, “Ekonomik yönden sıkıntılar olduğu için şimdilerde vatandaşlar tütüne rağbet ediyor. Daha önce müşterilerimiz genellikle yaşlılardan oluşurken zamla birlikte gençler ve öğrenciler de gelmeye başladı” dedi.

 “TÜTÜNÜN DE FİYATLARI YÜKSELİYOR”

Bahattin Taş, önceden kiloyla sattıkları tütünü şimdilerde gramla satmaya başladıklarını belirtti.

“Vatandaşın alım gücü düştüğü için önceden kilo ile alanlar bugün gram ile alıyor” diyen Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kilosu 300 lira olunca vatandaş 30 gram, 50 gram alıyor. Kilolardan grama düştü. Geçen yıl 5 kilo tütünün fiyatı 500 liraydı. Tütünün fiyatlarında da 3 kat artış oldu. Bu yıl 5 kiloluk torba bin 500 lira. Sarılı haldeki tütünün fiyatı 10 TL iken, hazırı ise 40 TL. Yani tekelde satılan sigara tütünden 3-4 kat daha fazla.”

Genellikle Adıyaman ve Malatya tarafından gelen tütünleri sattıklarını ifade eden Taş, sözlerine şöyle devam etti:

“Tütün milleti bir noktada rahatlatıyor. Olmaması maddi açıdan sıkıntıya sokar. Sert ve yumuşak diye söylenir. Yumuşak olanı genellikle gençler tercih ediyor. Serti ise yaşlılar ve tiryakiler daha çok tercih ediyor.”

ÖCEMEK: BİR SABAH KALKTIM 37 LİRA OLMUŞ PAKETİ

Vatandaşlardan Yunus Öcemek, her zaman içtiği sigaranın paketinin bir sabah 37 liraya çıktığını görünce açık tütün almaya başlamış.

“Bu son sigara paketiydi” diyen Öcemek, “Paket sigaraya göre nispeten daha ucuz olduğu için açık tütün kullanmaya başladım. Tütün daha avantajlı bu yönden. 1 kilo tütünden 50 paket sigara çıkıyor. Tütünün paketi 10-12 liraya geliyor. 35-40 lira vermektense 10-12 lirayı vermeyi tercih eder insanlar. Yani tütün almak daha uygun bizim için. Çok zorladı sigardaki artış” diye konuştu.

FADİME KILDI – SİNAN ÖZDEMİR – BİHA / ÖZEL HABER 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum