Depremi saniyeler öncesinden haber veren uygulamalar;

Depremi saniyeler öncesinden haber veren uygulamalar

Türkiye yer kürenin en kırılgan yerlerinden birinde bulunuyor. Dört bir yanı fay hatlarıyla çevrilen ülkede o kadar çok deprem oluyor ki bazılarından haberimiz bile olmuyor. Gelişen teknolojiyle anlık deprem tahmini yapan mobil uygulamalar bulunuyor. Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Berkan Aydilek, “Deprem size ulaşmadan saniyeler öncesinde haber alınabilir” diyerek bu mobil uygulamaları paylaştı. Uygulamalardan birini deneyen Urfalıların dün akşamki artçı sarsıntıdan 30 saniye önce haberi olduğu belirtildi....

Türkiye bir deprem ülkesi. Maalesef bu gerçeği çok acı tecrübelerle öğrenmek zorunda kaldık. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler 11 ilde büyük bir yıkıma ve can kaybına neden oldu. AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumlar anlık depremleri internet siteleri ile sosyal medya platformları üzerinden paylaşıyorlar. Ancak bu platformlar, anlık deprem tahmini için bir bildirim göndermiyor ve kullanıcıları hızla haberdar edemiyor.

 

Gelişen teknolojiyle birlikte mobil cihazlarınızda kullanabileceğiniz anlık deprem tahmini yapan mobil uygulamalar bulunuyor.

 

Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Berkan Aydilek de deprem üssünden uzakta bulunanlara, deprem oralara ulaşmadan saniyeler öncesinde bildirim ulaştırabilen uygulamaları paylaştı.

 

“Deprem size ulaşmadan saniyeler öncesinde haber alınabilir” diyen Aydilek, sosyal medya hesabındaki paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

 

“Deprem dalgaları yeryüzünde yaklaşık 5 km/s hızla ilerlediği için deprem merkezinden uzakta bulunan insanlar hızlı internet sayesinde depremden saniyeler öncesinde haberdar edilebiliyor.

Anlık Deprem bildirimi ve tahmini yapan mobil uygulamalar: Depreme Teknolojik ve Dijital Çözümler


•EMSC- LastQuake

•Deprem Ağı

•Deprem Uyarılarım

•Titreşim Ölçer

•eAfad

•Deprem Bilgi Sistemi 3.0

•Deprem Bilgi Sistemi

• Son Depremler”

 

URFALILAR DENEDİ BİLDİRİM GELDİ

Uygulamalardan birini deneyen Urfalıların dün akşamki artçı sarsıntıdan 30 saniye önce haberi olduğu belirtildi.

 

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum