Esnaf ve sanatkarlar da emeklilik hakkı istiyor;

Esnaf ve sanatkarlar da emeklilik hakkı istiyor

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, EYT ilgili yapılan düzenlemeye esnaf ve sanatkarın da dahil edilmesi gerektiğini belirterek, “Pirim gün sayısı nedeniyle oluşan mağduriyetin giderilmesi için öncelikle ek bir madde ile bu durumun düzeltilmesini talep ediyoruz” dedi....

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi 28 Şubat’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanmasının ardından yürürlüğe giren EYT’de en büyük sorun prim gün sayısındaki farklılık olarak ön plana çıktı.

Esnafın emekli olabilmek için Bağ-Kur’a kayıt yaptırması ve 9 bin gün prim yatırması gerekiyor. Ancak esnafın yanında 4/A kapsamında sigortalı olarak çalışanlar giriş tarihlerine göre 5 binden başlayan prim gün sayısıyla emekli olabiliyor.

EYT kapsamındaki imkanlardan talep edilen gün sayısının SGK’lılardan fazla olması nedeniyle Bağ-Kur’lu esnaf düzenlemeden yararlanamadı.

Ayrıca daha fazla prim günü istenen esnaf emekli olduklarında yanlarında SGK’lı olarak çalışanlardan daha düşük oranda maaş bağlanarak emekli oluyor. Hem daha fazla primi ödeme hem de daha az emekli maaşı esnafları zor durumda bırakıyor.

EYT düzenlemesinin bu şekilde yasalaşması esnaf ve sanatkârların tepkisini çekti.

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ŞESOB) Başkanı Şefik Bakay, EYT düzenlemesinde esnaf ve sanatkarların yer almamasının bu kesimler için mağduriyet oluşturduğunu söyledi.

BAKAY: ESNAF VE SANATKARLARIN TEPKİSİ ÇOK FAZLA

BİHA’ya açıklamalarda bulunan Bakay, düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Pirim gün sayısı nedeniyle oluşan mağduriyetin giderilmesi için öncelikle ek bir madde ile bu durumun düzeltilmesini talep ediyoruz. Ek bir madde ile esnaf ve sanatkarların bu kanundan faydalanması gerekiyor. Şu an faydalanamadıkları için esnaf ve sanatkarların çok tepkisi var, bunu da yetkililerin bilmesi istiyoruz” dedi.


“EŞİTLEME TALEBİNİ İLETMİŞTİK”

Pirim gün sayısındaki eşitsizliğe dikkati çeken Bakay, “Esnaf ve zanaatkarlarımız 9 bin iş gününü doldurmadan emekli olamıyorlar. Diğer işçilerle kıyaslama yaptığımızda işçilerin 5 bin günde emekli olacağını ama maalesef esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin iş günü olmadan emekli olamıyor. Bir ay önceki toplantılarda genel başkanımız ile bakan beyle görüşerek, eşitleme yapılması talebini illettik ama yapılmadı. Buradaki esnaf sanatkarlarımız mağdur durumdadır” diye konuştu.


“ONLARI DA ALMADILAR”

Şefik Bakay, 1985 ve 2000 yılları arasında BAĞ-KUR’a girmeyen esnaf ve sanatkarlar bulunduğunu, bu düzenlemeden onların da faydalanması beklentisinin boşa çıktığını kaydetti. Bakay, şunları söyledi:

“1985 ve 2000 yılları arasındaki esnaf ve sanatkarlarımız BAĞ-KUR girmemişler. BAĞ-KUR’a girmediklerinden dolayı bu çıkacak yasadan beklentimiz vardı onları da kapsaması gerekmekteydi. Ama onları da almadılar. Bizim de tek bir ricamız bunu tekrar gözden geçirmeleri ve ek bir madde ile esnaf ve sanatkarların bu kanundan faydalanması”.


FADİME KILDI/ SİNAN ÖZDEMİR/ ÖZEL HABER/ BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum