Bakanlardan ‘Yeni Finansman Modelleri’ hakkında önemli açıklamalar;

Bakanlardan ‘Yeni Finansman Modelleri’ hakkında önemli açıklamalar

Şanlıurfa’da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla hayata geçirilecek olan Yeni Finansman Modelleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu....

ŞANLIURFA -Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Kentsel Dönüşümü desteklemek amacıyla hayata geçirilecek olan Yeni Finansman Modelleri üzerine açıklamalarda bulundu.

Şanlıurfa Valiliği AFAD Koordinasyon Merkezi’ndeki toplantının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, Şanlıurfa’da yapacakları çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, "Acil yıkılacak binaların yıkım sürecini yürütüyoruz. Haliliye'de bulunan 292 konutun bir kısmını Haliliye'deki yıkılmış binadaki vatandaşlara teslimini gerçekleştireceğiz. Kalan konutlarımızı da Yeşildirek mahallemizdeki riskli ağır hasarlı dönüşüm sürecini atacağız.

Eyübiye’nin Asya Mahallesinde Kentsel Dönüşüm için tamamladığımız 367 konutumuz vardı. Şanlıurfa merkezinde evleri yıkılmış olanların talep etmeleri halinde kura çekilmesiyle koordinasyon yapılacak. 367 konutumuzu da Şanlıurfa merkezde ve Eyübiye'de kuralarla teslimini gerçekleştirmiş olacağız. Karaköprü'de 54 konutumuz var, Karaköprü'de binası yıkılmış vatandaşlara teslimini yapacağız. Bu çerçevede yaklaşık 700 konutumuzu depremden hasar görmüş binalarımız öncelikli olmak üzere vatandaşlarımıza sunmuş olacağız.

İlk etapta mikro bölgeleme alanlarımızda Şanlıurfa’mızda ilk sözleşmeleri imzaladık. 6631 konutumuzu ve 1900 köy evimizin yapım sürecini başlattık. Önümüzdeki mayıs ayında 309 bin konutumuzu hasar tespite göre yapıyor, başlatıyoruz olacağız” diye konuştu.

NEBATİ: KİRALIK KONUT ARZINI KISA SÜREDE ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Dönüşüm probleminin çözümünde 3 ayrı yaklaşım üzerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla eşgüdüm içinde çalışmayı sürdürdüklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Birinci modelde konut üreticisi ile anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz.

Bu modelle, konut sahipleri hak kaybına uğramadan ve emsaller korunarak kentsel dönüşümü güçlü bir şekilde destekleyeceğiz.

İkinci modelimizdeyse ada bazlı kentsel dönüşüm kapsamında konut üreticilerini teşvik edeceğiz. Bu kapsamda konut üreticilerine düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak depreme dayanıklı konut arzını hızla artıracağız.

Bu modelle ülkemize kiralık konut üreticisi kavramını kazandırmayı ve kiralık konut arzını kısa sürede artırmayı hedefliyoruz. Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacaktır. Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacaktır.

Böylece, özellikle salgın sonrasından bu yana makul seviyelerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonu dizginleyeceğiz" ifadesini kullandı.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum