Hukukçu adayların ağırlıkta olduğu Urfa 'adalet' tartışmaları üssüne dönecek;

Hukukçu adayların ağırlıkta olduğu Urfa 'adalet' tartışmaları üssüne dönecek

Siyasi partiler aday listelerini YSK’ya teslim ederken, partilerin Urfa listelerinde aday gösterdikleri arasında hukukçuların kayda değer oranda olması dikkat çekiyor. Hukukçuların ilk sıralarda yer alması nedeniyle Urfa’da gündemin ‘adalet’ tartışması olacağını tahmin etmek mümkün....

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için siyasi partiler hazırladıkları aday listelerini 9 Nisan’da tamamlayıp Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. Gösterilen adayların profili merak edilen konular arasında oldu. Urfa listelerine bakıldığında, hukukçuların aslan payına sahip oldukları söylenebilir.

Siyasi partilerin aday listelerinin ilk yarısı baz alınarak değerlendirildiğinde, AK Parti Urfa listesinde hukukçu iki ismin olduğu görülüyor. Bunlardan biri ilk sıradaki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ iken, diğeri ise listenin 6’ncı sırasında yer alan İbrahim Eyyüpoğlu oldu. Bunlar dışında, 8’inci sıradaki Mehmet Faruk Pınarbaşı ile 10’uncu sırada aday gösterilen Nihat Kılıç da avukat adaylar.

HUKUKÇU AĞIRLIĞI CHP VE YEŞİL SOL PARTİ’DE

Listelerin ilk yarısında yer alan isimler üzerinden yapılan değerlendirme çerçevesinde, hukukçuların ağırlıkta olduğu iki partinin CHP ile Yeşil Sol Parti olduğu söylenebilir.

AK Parti gibi, CHP’de de liste başında hukukçu bir isim olan Mahmut Tanal var. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan CHP İstanbul Milletvekili Tanal, Türk Ceza Hukukçular Derneği ile Türk Hukuk Derneği üyesi. İkinci sırada yer alan Müslüm Cengizhan Akalın da, avukat olup 2004-2008 yılları arasında iki dönem Urfa Baro Başkanlığı yaptı. DEVA Partisi kontenjanından CHP listesinin üçüncü sırasında kendisine yer bulan Ahmet Tüysüz de, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup 2016-2018 yılları arasında Urfa Baro Başkanlığı görevinde bulundu. İlk üç isim dışında listedeki adaylardan Berivan Veysanoğlu Düşme de bir diğer hukukçu aday olarak göze çarpıyor.

Listesinde kayda değer oranda hukukçulara yer veren Yeşil Sol Parti’nin ilk sıradaki ismi, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da hukuk profesörü. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Sancar, Türkiye’de ve Avrupa’da anayasa ve devlet hukuku uzmanlığı ile biliniyor. Mithat Sancar haricinde Yeşil Sol Parti’nin listesinde yer alan Dilan Kunt Ayan, Bülent Aşa, Baver Gül gibi isimler de hukukçu kimlikleri ile tanınıyor.

İYİ Parti’nin ilk 7 sıralamasında ise hukukçu olarak bilinen bir isim yer alıyor. Avukat olan Muhammet Ali Arusoğlu listenin 2’inci sırasında aday olarak gösterildi.

MHP ile Yeniden Refah Partisi’nde ise hukukçular yer almadı.

ŞENYAŞAR AİLESİ DAVASI ‘ADALET’ TARTIŞMALARINI GÜNDEMDE TUTACAK

Siyasi partilerin Urfa’da hukukçu adaylara yönelik ilgisi dışında, kamuoyunda Şanlıurfa Adalet Sarayı önünde 740 günden beridir ‘Adalet Nöbeti’ tutan Şenyaşar ailesinden Ferit Şenyaşar da aday. Yeşil Sol Parti’nin listesinde garanti gözüyle bakılan 4’üncü sırada yer alan Ferit Şenyaşar’ın adaylığı, ‘adalet’ ve hukuk tartışmalarını gündem tutacak gibi.

Nitekim Yeşil Sol Parti’nin siyasi temsilcileri, Şenyaşar ailesi üzerinden AK Parti’nin Urfa’da ilk sırada gösterdiği Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yüklenirken, CHP’nin Urfa’da liste başında gösterdiği CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal şimdiye kadar konuyla ilgili bir açıklama yapmış değil.

İlk büyük üç partinin liste başında önemli hukukçuları aday gösterdiği bu seçim sürecinde Urfa’nın adeta ‘adalet’ ve hukuk tartışmalarının üssü olacağı söylenebilir.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum