Urfa’da şair ve yazarlardan Harran'a gezi;

Urfa’da şair ve yazarlardan Harran'a gezi

Şanlıurfa’da şair ve yazarlar tarafından Harran’a kültür gezisi gerçekleştirildi....

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi ve Eyyübiye Belediyesi arasında imzalanan protokol doğrultusunda,  kentteki şair ve yazalar tarafından Harran’a kültür gezisi gerçekleştirildi.

Kültür gezisine birçok akademisyen, yazar, şair ve gazeteci katılırken, geziye rehberlik yapan Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, sit alanında yer alan Harran Ulu Camii, medrese, çarşı, hamam, kale ve saray hakkında katılımcılara kazılardan elde edilen son bilgileri aktardı.

Harran Ören Yeri’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer aldığını ifade eden Prof. Önal, birçok devlete başkentlik yapan Harran’ın eğitim, bilim ve sanatta çağdaşı olan birçok şehirden önde olduğunu, Yunus et-Tabib el-Harranî, Ahmed bin Vasif ve El Battani gibi birçok ilim adamı yetiştirdiğini ifade etti. Önal, ayrıca, yapılan son kazılar neticesinde medresenin anıtsal kapısı, koridoru, havuzlu kuyusu, taş döşeli avlusu ve bu avlu etrafındaki revak ile öğrencilerin kaldığı odalar, mescit ve eyvanın gün ışığına çıkarıldığını belirtti.

Kültür gezisi sırasında katılımcı şairlerden Mehmet Sarmış, Ömer Faruk Kazancı, Eyyüp Azlal, Meral Bayat ve Mehmet Önal şiirler seslendirdi.

Gezi esnasında tarihi alanın kaçak yapılaşma tehdidi altında olduğu müşahede edildi.

Yazar ve şairler bu duruma karşı başta ilçe yetkilileri olmak üzere valilik ve bakanlığın acil olarak bu riske odaklanması gerektiğini ifade etti.

Kültür gezisinin son kısmında TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş ve başkan yardımcısı İsmail Kaya’ya, Prof. Dr. Mehmet Önal’a tarihi geziye destekleri için teşekkür etti.

Mahmut Kaya, ayrıca sur içindeki betonlaşma ve kaçak yapılaşmanın tarihi ve kültürel mirasın korunması açısından büyük bir problem olduğunu tüm üyelerin bunu bizzat gözlemlediğini ifade etti.  Kaya, “TYB üyelerimiz kültürel mirasa herkesin sahip çıkması,  kamu mercileri ve halkın bu hususta özverili  olması noktasında hem fikirdir.”dedi.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum