Kulislerde konuşulan asgari ücret zammına sayılı günler kaldı;

Kulislerde konuşulan asgari ücret zammına sayılı günler kaldı

Yapılan seçimler ve yeni kabinenin belirlenmesinden sonra gözler asgari ücrete yapılacak zamma çevrildi. Kulislerde asgari ücretin 500 dolara yükseltileceği konuşulurken, ara zammın belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması bekleniyor....

Yaklaşık 8 milyon asgari ücretli işçinin beklediği zam konusunda rakamlar tartışılmaya devam ediliyor. Beklenen ara zam tam olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması ile netleşecek.

Şu aralar kulislerde en çok konuşulan rakam, asgari ücretin 500 dolarlık bir seviyeye çıkarılması oluyor. Konuşulduğu gibi asgari ücret 500 dolara çıkarılırsa, bugünkü kur ile işçinin eline yaklaşık 11 bin 500 TL geçmesi bekeleniyor. Ancak bu rakam komisyon toplantılarının sonunda dolar kurunun hangi seviyede olacağına bağlı olarak değişebilir.

Ara zammın belirlenmesinde temmuzun ilk haftasında açıklanacak haziran ayı verileri ile ortaya çıkacak olan 6 aylık enflasyon da belirleyic bir rol oynayacak. Ayrıca asgari ücret refah payı ile birlikte yaklaşık yüzde 30 oranında bir zamla bile 11 bin lira seviyesine çıkacak.

Şu anda  8 bin 506 lira olan asgari ücret mayıs ayı için 10 bin 362 TL olan açlık sınırının çok altında kalmış durumda görünüyor.

Zammı en çok bekleyen işçi tarafı da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bir an önce toplanmasını bekliyor. Asgari ücret pazarlık masasında işçiyi temsil eden Türk-İş en son aya ait açlık ve yoksulluk sınırı verileriyle süreçte yer alıyor.

İşçi tarafı asgari ücretin belirlenmesi konusunda bekâr bir çalışanın aylık “yaşama maliyeti” denilen giderlerinin esas alınmasını istiyor. En son yapılan araştırmada “yaşama maliyeti”nin rakamı Türk-İş tarafından 13 bin 440 TL olarak hesaplanmıştı.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum