TYB'de bu hafta Urfa’da fıstıkçılık konuşuldu;

TYB'de bu hafta Urfa’da fıstıkçılık konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesinin bu haftaki konuğu şair ve yazar Fuat Rastgeldi oldu. Etkinlikte fıstık ve fıstıkçılık konuşuldu....

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi’nin geleneksel olarak düzenlenen “Cuma Sohbetleri” programının bu haftaki konuğu, aynı zamanda bağcılıkla da uğraşan şair ve yazar Fuat Rastgeldi oldu.

FISTIK VE FISTIKÇILIK KONUŞULDU

Etkinlikte fıstığın tarihçesini anlatan ve ana vatanının Şam olduğunu söyleyen Fuat Rastgeldi, bugün Türkiye'de en fazla fıstık ağacı bulunan ve en fazla ürün yetiştiren ilin Şanlıurfa olmasına rağmen ancak bunun işlenmesi ve piyasaya sunulmasının Gaziantep'te yapıldığını, oradan da Antep fıstığı adıyla tüm dünyaya pazarlanıp sahiplenildiğini, bu konuda maalesef Urfa'nın geri kaldığını belirtti.

Fıstığın ekim, aşılama, sulama ve toplanma süreçleriyle ilgili bilgiler sunan Fuat Rastgeldi, eskilerin, ''Fıstığı eken değil ekenin torunları yer'' diyerek bu ürünün yetişmesinin uzun ve meşakkatli olduğuna işaret ettiklerini belirtti.

Fuat Rastgeldi, fıstık çeşitleri hakkında da bilgiler vererek Halebi, Barak, Ekinci, Uzun, Tekin vb. isimleri olduğunu, Urfa'da yetişen ve buraya has çeşitlerin ise Sultani, Kınalı ve Keten Köyneği olduğunu kaydetti.

RASTGELDİ: URFA'DA DA BİR FISTIK ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Günümüzde fıstıkçılığın çeşitli sorunlarına da değinen Rastgeldi, bugün Gaziantep'te bir fıstık enstitüsü bulunduğunu ve burada fıstıkçıların çeşitli sorunlarını çözmede yardımcı olunduğunu, proje, gübre, ilaç, kredi vb. konularda üreticilere destek verildiğini anlattı.

Fuat Rastgeldi, aynı şekilde Urfa'da da bir fıstık enstitüsü kurulmasını, Atatürk ve Birecik barajlarından fıstık sulaması için DSİ, Tarım İl Müdürlüğü gibi kurumların proje çalışmaları yapmalarını ve Urfa fıstığının bir marka değeri kazanması için çeşitli fıstık işleme, pazarlama kuruluşlarının oluşturulması gerektiğini belirtti.

VEKİL ASUMAN YAZMACI DA KATILDI

Geceye iştirak eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı da etkinliğe katılanların soru ve taleplerini dinledi.

Her konuda Urfa sorunlarının takipçisi olacağını ve çözümü konusunda elinden gayreti göstereceğini ifade eden Asuman Yazmacı, Yazarlar Birliğinin desteğine her zaman ihtiyaç duyduğunu söyledi.

BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum