Korsan fotoğrafçılar özel günleri zehir ediyor;

Korsan fotoğrafçılar özel günleri zehir ediyor

Son yıllarda düğün ve sünnet etkinliklerinde açık hava fotoğraf çekimlerine ilginin artması korsan fotoğrafçıları da ortaya çıkardı. Öyle ki korsan fotoğrafçılar başlı başına bir sektör oluşturdu. Vergi vermeden yapılan korsan fotoğrafçılık, hem fiyat piyasasını hem de işin kalitesini olumsuz etkiliyor. BİHA'ya konuşan fotoğrafçı Mahir Çoban, özel günlerinin zehir olmaması için çiftleri ve aileleri korsan fotoğrafçılara karşı uyardı....

ŞANLIURFA - Fotoğrafçılığı herhangi bir resmi belge olmadan ve vergi ödemeden korsan bir şekilde yapanlar, fotoğrafçılık piyasasına hem maddi hem de kalite anlamında manevi olarak ciddi zararlar veriyor.

Birçok korsan fotoğrafçı, vergi ödemediği için resmi olarak fotoğrafçılık yapan işletmelere göre daha uygun fiyatlarla müşterilerin karşısına çıkıp piyasayı bozuyor. Bununla birlikte, resmi olarak hesap sorulacak kurumsallıkları olmadığı için de kaliteye gerekli ve yeterli önemi vermiyorlar.

Urfa’da yıllardır fotoğrafçılık ve prodüksiyon işi yapan Mahir Çoban, korsan fotoğrafçılığın piyasaya etkisini Gazete İpekyol’a anlattı. Çoban ayrıca özel günleri zehir olmasın diye çiftlere ve ailelere de önemli uyarılarda bulundu.

 

ÇOBAN: ALTYAPI OLMADIĞI İÇİN BU SORUN ORTAYA ÇIKIYOR

Fotoğrafçılık sektöründe korsancılığın ortaya çıkmasının nedeni ile ilgili olarak altyapının olmayışına dikkat çeken fotoğrafçı Mahir Çoban, meslekleriyle ilgili bir oda veya derneğin bulunmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Altyapı olmadığı için aslında bu sorun ortaya çıkıyor. Bir odamız yok. Fotoğrafçılar odası, birçok şehirde olmasına rağmen, bizde böyle bir oda, bir dernekleşme gerçekleşmedi. Biz kısa bir süre önce bununla ilgili bir çalışma yürütmeye çalıştık ama elimizden tutan olmadı. Oda kurmaya çalıştık. Yalnız bırakıldık. Çok fazla bir rağbet görmedi bu olay. Herkes demek ki halinden memnun dedik. Bu şekilde vazgeçtik biz de.”

 

“HAKSIZ REKABET OLUŞUYOR”

Mahir Çoban, “freelance” yani serbest çalışan korsan fotoğrafçıların vergi ödemeyerek, vergiye tabi olan, vergisini ödeyen meslektaşlarına haksızlık yaptığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada korsan dediğimiz freelance fotoğrafçılık ve bu alanda hizmet veren arkadaşlarımız. Bununla ilgili taleplerimiz, işte valiliğimizin öncülüğünde, belediyelerimizin öncülüğünde öncelikle bir oda kurulması ve bunun takibinin yapılmasıdır. Özellikle zabıta eliyle. Çünkü örneğin, x liraya biz bir albüm çekimi yaptığımız zaman bizim maliyetleri hesap ederek, atıyorum 5 liraya mal ediyorsak bunu, freelance çalışan, vergi ödemeyen biri 2 - 2,5 liraya mal ettikleri için çok daha uygun bir fiyata bu işi gerçekleştirmiş oluyorlar. Vergi ödenmeden freelance olarak bu işlerin düşük bir maliyete yapılması nedeniyle haksız bir rekabet oluşmuş oluyor.”

 

“İŞİN RESMİ BOYUTUNDA ODA KURULMASI GEREKİYOR”

Urfa’da fotoğraf sanatına dair oda veya dernek gibi bir kurumsallaşma girişimleri olduğunu hatırlatan Çoban, böyle bir kurumsallaşmanın gerekliliğini ve bu girişimlerinin başarısız sonuçlanması hakkında da şunları dile getirdi:

“Girişimimiz oldu. Bizim eski meslektaşlarımız, bu işin öncüsü olan, yıllardan beri Urfa’da bu işi yapan arkadaşlarımız öncelikle bir dernek kurulumu için bir mücadele içerisinde girdiler. Fakat burada temelde birliktelik oluşmadığı için, çünkü serbest piyasa söz konusu, kimi 5 liraya iş yapıyorsa, diğeri 3 lira yapıyor, ortak bir paydada buluşulması talep edildi. Bu payda sağlanmadığı için aslında dernekleşilemedi. Dernek kurulması esasında daha basit bir olay, ama işin resmi boyutunda oda kurulması gerekiyor. Bu anlamda fotoğrafçılar, organizasyoncular, düğün saloncuları odası şeklinde bir oda kurulursa eğer Urfa’da, tabii bu bizim bire bir kendi elimizle yapabileceğimiz bir şey değil, ciddi bir maliyet gerektiriyor, zaman ve efor sarf edilmesi gerekiyor. Resmi bir kurum sonuçta bu. Bu da bizim siviller olarak tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Bu anlamda da, işte bizim devlet kurumlarından bir talebimiz var.”

“VERGİSİNİ VEREN FİRMALARA RAĞBET GÖSTEREN ÇİFTLERİMİZ YOĞUNLUKTA”

Urfalı çiftlerin vergi ödemeden korsan bir şekilde bu işi yapanlara fazla rağbet göstermediklerini vurgulayan Çoban, “Tabii ki, kaliteye önem veren, vergisini veren firmalara değer veren, rağbet gösteren çiftlerimiz yoğunlukta. Bu anlamda ben Urfalı çiftlerimize de çok teşekkür ediyorum. Özellikle bu korsana çok fazla rağbet göstermedikleri için. Ama tabii ki, ciddi anlamda bir freelance iş yapma da söz konusu” ifadelerini kullandı.

“BİR RESMİYETİ OLMADIĞI İÇİN ÇOK RAHAT BİR ŞEKİLDE İŞİN İÇİNDEN SIYRILABİLİYORLAR”

Mahir Çoban, korsan olarak fotoğrafçılık işi yapanlarla çalışan çiftlerin, o süreçte herhangi bir sorunun oluşması halinde karşılarında bir muhatap bulmadıklarına dikkati çekerek, şu uyarılarda bulundu:

“Bu konuda da birçok çiftin mağdur olduğunu da görüyoruz. Sonrasında firmalarımıza gelerek bizden tekrar çekim talebinde bulunuyorlar. Mağdur olduklarını söylüyorlar. Karşınızda bir muhatap bulamıyorsunuz. Bir resmiyeti olmadığı için çok rahat bir şekilde işin içinden sıyrılabiliyorlar. Bu da ciddi bir zarara yol açıyor, çiftlerimiz açısından. Resmi firmalarla, vergisini ödeyen kurumlarla çalışmalarını öneriyoruz.”

“50 RESMİ FİRMA VARSA, 500 DE RESMİ OLMAYAN VAR”

Urfa’da korsan fotoğrafçılık yapanların ciddi bir oranda olduğunu altını çizen Çoban, “Atıyorum, 50 tane resmi firma varsa, 500 tane de resmi olmayan, vergi ödemeyen, freelance çalışan arkadaşlarımız var” dedi.

Mahir Çoban, bu durumun da profesyonel ve kurumsal olarak bu işi yapanlara ciddi anlamda olumsuz bir etkisi olduğunu belirterek, “Çok ciddi maliyetlerimiz var. Ekipman maliyeti, vergi maliyeti, personel maliyeti, sigorta, spotaj maliyetimiz çok fazla. Maddi yükümüz çok ağır. Bunu karşılayabilmek için kar marjımızdan feragat etmek zorunda kalıyoruz. Burada da artık sürü mantığına dönüyoruz. Sürümden kazanmaya çalışıyoruz, bu arkadaşlarımızla rekabet edebilmek için. Bu bize bir anlamda zarar veriyor tabii ki” diye konuştu.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum