Başkan Kaya: Buğdayın Türkiye ekonomisindeki yeri dikkate değerdir;

Başkan Kaya: Buğdayın Türkiye ekonomisindeki yeri dikkate değerdir

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, 2023 buğday sezonunun başlaması dolayısıyla sezon hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kaya, “Türkiye’nin GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 7’si tarım sektöründen gelmektedir ve buğday da tarım sektörünün önemli bir parçasıdır” dedi....

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, buğday sezonu ile ilgili açıklamalarda bulunup, üretici ve tüccarlara hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.

Başkan Kaya, dünya piyasalarındaki fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin önemli bir denge oluşturduğunu, iç piyasada ticari işleyiş etkilenmeden çiftçi de korunarak istikrarlı biçimde ilerlediğinin altını çizdi.

Kaya, yaptığı açıklamanın devamında şunları ifade etti:

“Türkiye’de 2021 yılında ekili alanların 55,4 milyon dekarında 14,5 milyon ton ekmeklik buğday, 12 milyon dekarında 3,2 milyon ton makarnalık buğday üretildiği biliniyor. Geçtiğimiz yıl, Ukrayna-Rusya hattında devam eden savaş buğday piyasası açısından bizleri oldukça endişelendirişti.  Ancak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası alada izlediği politika neticesinde açılan tahıl koridoru iç ve hatta dış piyasanın dengesini korudu. Üretici ve tüccarımız, tüm dünya pazarında öngörülen buğday krizini izlenilen başarılı politikalar ve devletin fiyat desteğiyle dengeli biçimde geçirdi.

Bu yıl, küresel buğday tüketimi artış eğiliminde. Çin’in büyük stokları tutmaya devam etmesi ve daha yüksek seviyelerde buğday yem kullanımı beklentisi nedeniyle, buğday kullanımının artmasına önemli bir katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Uluslararası piyasalarda, buğday fiyatları artıyor. Dünya genelinde kuraklıklar ve hava koşullarındaki belirsizliklerin yanı sıra, lojistik sorunlar nedeniyle de arz sıkıntısı mevcut. Ayrıca, dünya genelinde gıda talebi giderek artıyor ve bu da fiyat ivmesini koruyor.

Buğday, Türkiye’nin en önde gelen tarım ürünlerinden biridir. Türkiye’de buğday üretimi yıllık ortalama 20 milyon ton civarındadır ve üretiminin yaklaşık yüzde 70’i ekmeklik buğdaydır. Buğdayın Türkiye ekonomisindeki yeri dikkate değerdir. Türkiye’nin GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 7’si tarım sektöründen gelmektedir ve buğday da tarım sektörünün önemli bir parçasıdır.

TMO’nun belirlediği fiyatlar, üreticilerin ürünlerini satarken referans alabilecekleri bir fiyat olarak kabul edilir.

Türkiye’de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlenen 2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı. TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdı. Bakanlık tarafından sisteme kayıtlı çiftçilere buğdayda ton başına bin lira, arpa için ise 500 lira destek verilecek. Dünya piyasalarındaki fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin önemli bir denge oluşturduğu görülebilir. İç piyasada ticari işleyiş etkilenmeden, çiftçi de korunarak istikrarlı biçimde ilerleniyor. Üretici ve tüccarımız için hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum”.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum