Şanlıurfa'da sanayi esnafı çırak bulamıyor;

Şanlıurfa'da sanayi esnafı çırak bulamıyor

Otomobil tamircilerinin son yıllarda yaşadığı en büyük sorunlar arasında çırak eksikliği bulunuyor. Oto tamirhaneleri çırak bulmakta zorlanırken, mesleğin geleceği de tehlike altında. Özellikle 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine geçilmesiyle başlanan süreç, her geçen gün etkisini artırarak büyümeye devam etti. Şanlıurfa’da oto tamircilerin bulunduğu Evren Sanayi Sitesi’nde çırak bulamamaktan şikayet eden esnaf, mesleklerini bırakacak yeni insanlar yetiştirmek istiyor....

ŞANLIURFA - Zorunlu eğitimin liseye uzayarak 12 yıla çıkmasıyla, usta-çırak ilişkisi gereken mesleklerde sıkıntı yaşanmaya başlandı. Bu sorunu en çok hisseden sektörlerden biri de oto tamircileri. 

Geçmişte özellikle yaz aylarında bir ustanın yanında küçük yaşlarda çıraklar olurdu ancak şimdilerde sanayi sitelerinde çırak görmek çok zor. Oto tamirci esnafı çırak azlığından dolayı sıkıntı büyük sıkıntı yaşıyor.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer alan Evren Sanayi Sitesi’nde çırak bulamamaktan şikayet eden esnaf, mesleklerini bırakacak yeni insanlar yetiştirmek istiyor.

BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Tır Kamyon Ağır İş Makinaları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mahmut Çiftçi,  meslekte usta yetiştirme konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

ÇİFTÇİ: ÇIRAK OLMAYINCA USTA, KALFA YANİ ARA ELEMAN YETİŞMİYOR

Tamirhanelerde çırak krizinin gün geçtikçe daha da büyüdüğünü belirten Çiftçi, gelen çırakların eskisi gibi kalıcı olmadığına dikkati çekti.

“Gençlerin artık meslek gruplarına ilgilisi azaldı” diyen Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gençler de haklı çünkü, okullar 4+4+4 oldu. Hem okula gidecek hem sanayiye gelecek, bu da çocukları yıpratıyor. Çocuk derse mi çalışsın, dükkana mı gelsin, kendisine zaman mı ayırsın?  Çok zor oluyor öğrenci için bu durum. Bu noktada devlet yetkilileri sanayi noktasında yardımcı olsalar çok iyi olacak. Çünkü çırak olmadı mı kalfa, kalfa olmadı mı usta yetişmiyor. Çıraklık okulları açıldı şimdi. İsteyen gidip çırak alabiliyor oradan. Hocalarımız sağolsun yetiştiriyorlar. Peki yeterli mi? Elbette yeterli değil. Bu noktada esnaf ve ustalar çok sıkıntı yaşıyor. Yetkililerimiz bu noktada esnada yardımcı olursa çok iyi olur.“

“ÇIRAK GELMEZSE BU GİDİŞLE YOK OLACAKLAR”

Çırak gelmediği takdirde meslek gruplarının ilerleyen dönemlerde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklarını ifade eden Çiftçi, çırakların da sorunlarının olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Eskiden yaz dönemlerinde çıraklar kendileri iş aramaya gelirdi. Biz aralarından iyi olanları seçip yetiştirirdik. Şimdi değil iyi çırak, çırak bulamıyoruz. Eskisi gibi kendi istekleriyle gelseler böyle sıkıntılar yaşanmazdı. Meslek grupları çırak gelmezse bu gidişle yok olacak. Tabii çırakların da sorunları var. Mesela ulaşım. Sanayi uzak, çıraklar işe gelip giderken otobüs kullanıyor. Ben geçmiş dönemlerde bunun için Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e çıraklara bir sabah, bir de akşam ücretsiz servis istedim. Bu büyük külfet olur ama bakarız dedi. Bunu geçen dönemlerde yapan belediye başkanları oldu. Çünkü buraya ihtiyacı olan çırak gelip çalışıyor. Ustalar da büyük yevmiye veremiyor. Çırak, günde 2 kere ulaşıma para verse geriye bir şey kalmıyor. Umarım böyle bir uygulama yapılır. Bu uygulama hem esnafın hem de çırak ve ailesinin yükünü hafifletir. Usta kooperatife çırağın ismini bildirse, kooperatif de bunu ilgili birimlere aktarsa tam bedava olmasa bile indirimli bilet bile çok iyi olur.”

“BİRKAÇ YIL SONRA USTA BULAMAYACAĞIZ “

Evren Sanayi Sitesi’nde yaklaşık 25 yıldır esnaflık yapan Ferhat Otogaz’ın sahibi Recep Aslan ise eskiden çırak seçerken şimdi çırak bulamadıkları söyledi.

Aslan, ustaların çırak sıkıntısının gün geçtikçe büyüdüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

“Yaz aylarında ustalar çıraklara ihtiyaç duyuyor. Fakat, çıraklar yazın sadece 2 ay sanayiye gelebiliyor, bu 2 ay içerisinde de kimse bir şey öğrenemiyor. Ustalar da bu kısa süre içerisinde gelen çıraklarla uğraşamıyor. Çünkü tam bir şeyler öğrendi derken çırak bırakıp gidiyor. Eskiden 2006-2007 yıllarında bu işi Urfa’da yaparken yanımızda en az 6-7 çırak çalışırdı. Sadece yaz sezonunda değil yıl boyunca çalışırlardı. Kimisi okula sabah giderdi, kimisi öğlen. Ona göre de sanayiye gelirlerdi. Okulların 4+4+4’e döndüğü günden beri çırak sıkıntısı çekiyoruz. Çırağın olmayışı kalfa olmamasına da sebep oluyor. Şu anda kalfa bulmak da zor. Böyle devam ederse artık birkaç yıl sonra usta bulamayacağız”.

BİHA 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum