HÜDA PAR'dan Hilvan ve Siverekli çiftçiler için farkındalık çalışması;

HÜDA PAR'dan Hilvan ve Siverekli çiftçiler için farkındalık çalışması

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, GAP'ın başkenti olan Şanlıurfa'da, Siverek ve Hilvan çiftçilerinin tarımsal sulamadaki mağduriyetlerini dikkat çeken bir farkındalık çalışmasıyla kamuoyunun gündemine taşıdı....

Her hafta cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise GAP'ın başkenti olan Şanlıurfa'da, Siverek ve Hilvan çiftçilerinin tarımsal sulamadaki mağduriyetlerine ses oldu.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Siverek ve Hilvanlı çiftçileri ziyaret ederek tarımsal sulama ile ilgili sorun ve taleplerini dinleyip çözüm için yetkililere çağrıda bulundu.

ÖZASLAN: SULAMA PROJESİNDE LEVEL

Özaslan, Hilvan ve Siverekli çiftçiler ile beraber ellerindeki kova ve mataralarla Atatürk Barajı gölünden suyu alarak tarlalara taşıyarak çok dikkat çekecek bir farkındalık çalışmasına imza attı.

Özaslan "HÜDA PAR olarak bu hafta GAP'ın başkenti olan Şanlıurfa'da, Siverek ve Hilvan çiftçilerinin tarımsal sulamadaki mağduriyetlerini bir farkındalık çalışmasıyla kamuoyunun gündemine sunacağız" dedi.

Siverekli çiftçiler konuya ilişkin şunları dile getirdi:

"Halen böyle bir çağda, böyle bir zamanda suyun dibimizde olmasına rağmen hala su sıkıntısı çekiyoruz. İnşallah HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Bey'in aracılığı ile yetkililer bir an önce sesimizi duyar ve gereken adımları atmaya başlarlar. Devletimizden, milletvekillerimizden bir an önce Siverek ve Hilvan çevresine su vermelerini rica ediyoruz."

SIMAK: SİVEREK GENİŞ VE VERİMLİ ARAZİLERE SAHİPTİR

HÜDA PAR Siverek İlçe Başkanı Abdürrahim Sımak ise "Siverek geniş ve verimli arazilere sahiptir. Eğer ki bu geniş ve verimli araziler suya kavuşturulmuş olsaydı, bugün vatandaşlarımız 1200 kilometre öteye, başka şehirlere gidip mevsimlik tarım işinde çalışmıyor olacaklardı. Kendi şehrinde, kendi evinde işine gidip gelirdi" diyerek Siverekli çiftçilerin tarımsal sulama ile ilgili mağduriyetini dile getirerek serzenişte bulundu.

Hilvanlı çiftçiler ise şunları dile getirdiler:

"Bizde Siverekli çiftçi kardeşlerimiz gibi bundan sonra göletten (barajdan) kovalarla sularımızı alıp bahçemizi, ağaçlarımızı ve bostanlarımızı bundan sonra böyle sulayacağız. Şanlıurfa milletvekillerimizin canı sağ olsun. Maalesef buradan Mardin'e kadar 180 kilometrelik mesafeye suyu götürüyorlar. Fakat suyun dibinde olan tarlalarımız kupkuru kalmış."

ATAKAY: VARLIK İÇERİSİNDE YOKLUK YAŞIYORUZ!

HÜDA PAR Hilvan İlçe Başkanı M. Fatih Atakay ise "Adeta varlık içerisinde yokluk yaşıyoruz. Biz artık verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Eğer buradaki Fırat'ın suyu 180 kilometre öteye götürülebiliyorsa, Hilvan'a da getirilebilir. Biz Hilvanlılar şunu sormak istiyoruz; Acaba biz üvey evlat mıyız ki Fırat'ın suyundan istifade edemiyoruz?" diyerek, Hilvanlı çiftçilerin tarımsal sulama ile ilgili mağduriyetini dile getirdi.

ÖZASLAN: FIRAT AKAR-AKAR DA DURUR, HİLVAN VE SİVEREK BAKAR DA DURUR!

Özaslan "Fırat akar akar da durur, Hilvan ve Siverek bakar da durur. Artık bu manilerde yer almış. Hilvan ve Siverekliler merak ediyor, diyorlar ki;  biz bu memlekette üvey evlat mıyız? Neden hemen yanı başımızda bulunan baraj gölünden biz faydalanamıyoruz. Kuru tarıma mahkûm ediliyoruz. Zarar ediyoruz. Mevsimlik tarım işçisi olarak dışarı gitmek zorunda kalıyoruz. Çocuklarımızın eğitimi yarıda kalıyor. Çocuklar okuluna devam edemiyor. Mevsimlik tarım işçisi olarak gidiyorlar, yollarda trafik kazası geçiriyorlar. Sulama kanallarında çocukları boğuluyor... Artık yeter ya! Nereye kadar gidecek. 40 yıl beklediler, bir 40 yıl daha mı beklesinler, ne olacak? Bu, Şanlıurfa milletvekillerinin büyük bir ayıbıdır."

“DEVLETİN VARLIK SEBEBİ İNSANA HİZMETTİR”

"Bir proje başlayacak ve neredeyse yarım asrı bulacak, halen Hilvan ve Siverek bir damla suya muhtaç. GAP Projesi tam manasıyla bitirilmiş olsaydı, bu bölgede 3.7 milyon insana iş imkanı doğacaktı. Yani Şanlıurfa'ya dışarıdan insanlar gelecekti ve burada iş bulacaklardı ama şu anda Şanlıurfalılar dışarı gidiyor iş bulmak için, maalesef. Tekrar söylüyorum, bu da Şanlıurfa milletvekilleri için büyük bir ayıptır. Bu ayıptan kurtulmak istiyorlarsa; iktidar-muhalefet fark etmez. Bir araya gelecekler, Meclisi harekete geçirecekler. Tabiri caiz ise Meclisi ayağa kaldıracaklar, ilgili bakanlıklarla görüşüp bir an önce bu projeyi uygulamaya koymaları gerekir. Hilvan ve Siverek artık suya kavuşmak istiyor. Devlet vatandaşı için vardır. Devlet insan için vardır. Devlet hizmet için vardır. Devletin varlık sebebi insana hizmettir. Eğer bu insanlar da bu ülkenin vatandaşı ise o zaman bu hizmeti almak onların en doğal hakkıdır."

“HİÇBİR SULAMA PROJESİNİN MALİYETİ İTHALAT KADAR PAHALI DEĞİLDİR”

Özaslan son olarak "Birileri çıkıp diyor ki; Efendim, bu sulama projesinin maliyeti yüksek. Ben de onlara şu cevabı veriyorum;  diyorum ki; hiçbir sulama projesinin maliyeti ithalat kadar pahalı değildir" diyerek yarım asırdır bir türlü bitirilmeyen GAP projesinin bir an önce bitirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BİHA 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum