Urfa’da bayram alışverişi yoğun geçiyor;

Urfa’da bayram alışverişi yoğun geçiyor

Şanlıurfa’da bayram alışverişinin merkezi olan aşağı çarşıda Kurban Bayramı öncesi yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşlar giyimden şeker, çikolata ve lokum gibi bayramlık tatlılara, kurban etleri için koruyucu poşetlerden baharat çeşitlerine kadar birçok ihtiyacını bayram öncesi karşılıyor. Esnaf, alım gücü düşen vatandaşın eskisi gibi alışveriş yapamadığından, vatandaşlar ise yüksek fiyatlardan dert yandı....

Kurban Bayramı’na iki gün kala, Şanlıurfa’da çarşılar bölgesinde alışveriş yoğunluğu artmaya başladı.

Özellikle kentin en işlek yerlerinden olan Yıldız Meydanı’ndaki dükkanlar, fiyatları uygun olduğu gerekçesiyle vatandaşların alışveriş için en çok yolunu tuttuğu yerlerin başında geliyor. 

Genellikle şeker, çikolata ve lokum gibi bayramlık tatlılar ile giyim için yapılan alışverişlerde esnaf, fiyatların yüksek ve alım gücünün düşük olması nedeniyle satışların da düşük seviyede olduğunu belirtiyor. Alışveriş için çarşının yolunu tutan vatandaşların bir kısmı fiyatların uygun olup her şeyi alabildiklerini, bir kısmı ise her istediklerini alamadıklarını ve tasarruf etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

BİHA olarak bayram alışverişi yapan vatandaşlar ve esnafla konuştuk. 


YARDIMCI: VATANDAŞLAR İKİ KİLO YERİNE BİR KİLO ALIYOR

Şeker, çikolata, lokum ve kuru yemiş gibi bayramlık tatlıların satışını yapan Muhammed Ercan Yardımcı, piyasada hafif bir yoğunluk olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

“Hafif bir yoğunluk var, ama alım gücü düşük olduğu için iki poşet şeker yerine bir poşet şeker satabiliyoruz. Yani vatandaş iki kilo yerine bir kilo ya da bir kilo yerine yarım kilo alıyor." 

Fiyatların yüksek olduğunu, hatta satarken fiyatları söylemekten biraz utandığına dikkati çeken Yardımcı, “Fiyatlar biraz yüksek. Satan taraf olarak söyleyeyim. Ben satarken biraz utanıyorum, diyeyim yani. Biraz yüksek yani" değerlendirmesinde bulundu.


"ALIM GÜCÜ DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN VATANDAŞ UCUZ OLANI TERCİH EDİYOR"

Yardımcı, en uygun şeker ve lokumun fiyatının 60-70 liradan başladığını söyleyerek, “En uygun şekerin kilosu 60-70 liradan başlıyor, 90-100 liraya kadar var. Lokumlar da keza öyle. Alım gücü düşük olduğu için vatandaş ucuz olanı tercih ediyor” ifadelerini kullandı.


AKGÜL: İSTEDİĞİM HER ŞEYİ ALDIM

Bayram alışverişi için çarşıya çıkan Nesrin Akgül, fiyatların uygun olduğunu ve her istediğini alabildiğini savunarak, şunları dile getirdi: 

“Fiyatlar gayet güzel. Zamana göre güzel. Kıyafet aldım, ayakkabı aldım, terlik aldım, züccaciyeye uğradım. İstediğim her şeyi aldım Allah’a şükür. Herkes de her şeyi alıyor artık. Bayram için alışveriş yoğunluğu var çarşıda. Sıra bekliyoruz kasada. Allah devletimize zeval vermesin.”


KARAMAN: ANCAK PARA KOYUNA YETİŞİR

Yıldız Meydanı’nda giyim dükkanı işleten esnaf İzzet Karaman ise çarşıda çok fazla bir yoğunluk olmadığını ve bunun vatandaşların alım gücünün düşük olmasından kaynaklandığını belirtti. 

Karaman ayrıca, bu bayramın Kurban Bayramı olduğunu hatırlatarak, “Bu Kurban Bayramı’dır, Ramazan Bayramı değil. Vatandaş koyun alacak, kurban kesecek. Ancak para ona yetişir. Giyime fazla önem vermiyor" ifadelerini kullandı.


"DOLAR ARTTI, ZAM GELDİ"

Son dönemlerdeki artışlardan dolayı ürünlerin pahalılaştığını, hatta en son yaşanan dolar kurundaki artıştan dolayı bile ürünlere zam geldiğini kaydeden Karaman, “Ürünler pahalı. Son dönemdeki artışlardan dolayı ürünler pahalı. Dün dolar arttı, bugün zam geldi. Toptancılar bizi aradı, dediler, ürünleri ucuza vermeyin, bizde zam geldi. Ama biz yine de uygun veriyoruz. Eski fiyattan veriyoruz" diye konuştu.


BOZDAĞ: EN ÇOK NAYLON, DOLAP POŞETİ, YOĞURT POŞETİ, SİYAH POŞETLER GİDİYOR

Poşet satıcısı olan esnaf Sitam Bozdağ da, bayram üzerine vatandaşların etlerini saklayıp korumak için en çok dolap poşeti ve yoğurt poşeti tercih ettiklerini belirterek, "Bayram üzerine en çok giden ürünlerimiz naylondur, dolap poşetidir, yoğurt poşetidir, siyah büyük poşetler falan gidiyor. En çok tercih edilen ürünlerimiz bunlardır" dedi.


"ESKİ BAYRAMLARDAKİ SATIŞIMIZ YOK"

Poşetlerin fiyatları konusunda da bilgi veren esnaf Bozdağ, fiyatların yüksek olmasından dolayı eski bayramlardaki gibi bir satışlarının olmadığını vurgulayarak, "Yoğurt poşetleri kilosu 45 lira, dolap poşetleri 7,5 lira, siyah poşet kilosu 25 lira. Değişiyor yani. Eski bayramlardaki gibi bir satış yok. Fiyatlar genelde yüksek olduğu için satışlarımız da düştü” diye konuştu. 

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum