Şanlıurfa Eczacı Odası’ndan ‘cezaevi eczacı istihdamı’ projesi;

Şanlıurfa Eczacı Odası’ndan ‘cezaevi eczacı istihdamı’ projesi

Şanlıurfa Eczacı Odası, Türkiye’de bir ilke imza atarak cezaevi eczacı istihdamı projesini hayata geçiriyor. Eczacı istihdamına katkı sağlaması hedeflenen projeyle ilgili konuşan Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Acar, projenin hükümlü ve tutukluların ilaca ulaşmasında yaşanan birtakım aksaklıkları da ortadan kaldıracağını söyledi. İlaç temini sorununa da değinen Acar, “Şu anda yine maalesef birtakım ilaçlar yok piyasada. Önümüzdeki süreçte de bu artacak gibi görünüyor.” dedi....

Şanlıurfa Eczacı Odası, eczacı istihdamına katkı sağlamak için yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. ‘Eczacılığın Geleceği Senin Elinde’ sloganı ile yola çıkan Şanlıurfa Eczacı Odası, cezaevinde eczacı istihdamı projesini hayata geçiriyor.

 Türkiye’de ilk olacak projeyle hem eczacı istihdamına katkı sağlanacak hem de Şanlıurfa’da ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların ilaç ihtiyaçları yerinde karşılanacak.

 Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Acar, eczacı istihdamı projesinin detaylarını ve ilaç temininde yaşanan sorunları BİHA’ya anlattı.

 Acar, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve uygulamayla sağlık hizmeti erişiminde dezavantajlı gruplar için ilaç eczacılık hizmetinin mümkün kılınacağını belirtti.

 ACAR: BİRTAKIM AKSAKLIKLAR ORTADAN KALKACAK

Acar, uygulamayla hükümlü ve tutukluların ilaca ulaşmasında yaşanan birtakım aksaklıkların ortadan kalkacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Şu an zaten halihazırda tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de cezaevi reçeteleri sırayla eczanelerden temin edilmektedir. Her gün bir eczanemiz ilaçları cezaevine götürmekte. Bu şekilde mahkumların ilaç ihtiyacı karşılanmakta. Fakat, bu sistemde birtakım aksaklıklar söz konusu. Gerek iletişim gerekse ilaçların temininde. Bu noktada biz cezaevi savcımız ve cezaevi müdürlerimiz ile bir araya gelerek ortak bir çözüm ürettik.  Şanlıurfa Eczacı Odası, Şanlıurfa T1, T2 ve yarı açık cezaevlerinde şu anda büro açıyor. Bu büroda bir eczacı istihdam ediyoruz. Eczacılık hizmetini yerinde vereceğiz. Bu şekilde de sistemin daha sağlıklı daha az hatayla işleyebileceğini düşünüyoruz. Bu uygulamayı da Türkiye’de ilk biz yapıyoruz.”

“ŞU ANDA YİNE MAALESEF BİRTAKIM İLAÇLAR YOK PİYASADA”

 Acar, ilaç firmalarının döviz kurundaki hareketliliği öne sürüp, bazı ilaçları piyasaya vermeyerek eczacıları ve vatandaşları zor durumda bıraktıklarını belirtti.

 İlerleyen süreçlerde ilaç bulamama sorununun artabileceğini kaydeden Acar, “Sadece Şanlıurfa’da değil Türkiye’nin birçok yerinde bu sıkıntı ara ara baş gösteriyor. Şu anda yine maalesef birtakım ilaçlar yok piyasada. Önümüzdeki süreçte de bu artacak gibi görünüyor. İlaçta şu anda sabit euro kuru uygulanıyor. İlaçtaki euro kuru şu an 11 bandında dövizde de hareketlilik olduğunda firma bunu öne sürerek, ilacı piyasaya vermiyor.” diye konuştu. 

“FİRMALAR İLACI PİYASAYA VERMEMEKLE DEVLETİ ZAM YAPMAYA ZORLUYORLAR”

“Yarın Allah korusun piyasada olmayan ilaçlardan dolayı can kayıpları veya telafisi olmayan hastalıklar çıkabilir, bunun altından da kimse kalkamaz.” diyen Acar, şunları kaydetti:

“Firmalar ilacı piyasaya vermemekle devleti zam yapmaya zorluyorlar. Fakat, bunun yolu bu değil. Oturursunuz devletten talep edersiniz, uzlaşırsınız. Bunun faturasını eczacıya, vatandaşa ödetmeye hiç kimsenin hakkı yok. Ben daha önce bununla ilgili defalarca açıklama yaptım. Devletimizin ilaç firmalarına boyun eğmemesi ve eczacıyı, vatandaşı zor durumda bırakan firmalara gerekli yaptırımı uygulaması lazım.”

BİHA

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum