Urfa vekili Önen APA Türk Grubu Başkanı oldu;

Urfa vekili Önen APA Türk Grubu Başkanı oldu

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Meclis’te Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Türk Grubu Başkanı olarak seçildi....

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. Dönem Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Türk Grubu başkanlığına seçildi.

Vekil Önen, konuyla ilgili sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Allah hayırlı hizmetlerimizde yardımcımız olsun.

Teveccüh gösterip oy birliğiyle #APA Başkanlığına seçen Milletvekillerimize teşekkür ediyorum.

Sn. Cumhurbaşkanımız @RTErdogan’ın Asya perspektifiyle eş güdümlü, aktif bir dönem bizi bekliyor..

Ya Allah, Bismillah..”.


ASYA PARLAMENTER ASAMBLESİ NEDİR?

Asya Parlamenter Asamblesi (APA), 1999 yılında ‘Barış İçin Asyalı Parlamentolar Birliği’ adı altında Bangladeş’in öncülüğünde Nepal, Pakistan, Endonezya, Kamboçya, Rusya, Kuveyt, Filistin, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore, Kiribati ve Tonga’dan parlamenterlerin katılımı ile Dakka’da yaptığı ilk toplantı ile kurulmuştur.

Türkiye 5-10 Kasım 2000 tarihlerinde Kamboçya’da yapılan Genel Kurul’da APA’ya üye olmuştur. Birlik, Asya ülkelerinin sosyal ve kültürel çeşitliliğinin paylaşılması ile ekonomik, sosyal ve coğrafi alanlarda sorun yaşayan bölge ülkelerinin barışçıl ve adil bir platformda görüşlerini dile getirebilecekleri, anlaşmazlıkların ortadan kaldırılabileceği ve halkların parlamenter temsilciler aracılığıyla birbirlerini daha iyi anlayabilecekleri bir demokratik ortama duyulan ihtiyaç nedeniyle kurulmuştur. 

Birlik, yapılan genel kurul toplantıları ile amaç edindiği, üye ülkelerin kendi bölgelerinde barış, istikrar, ekonomik konular ile sosyal ve kültür alanlarda iş birliğini arttırmak ve bölgesel sorunlara parlamenter boyutta çözümler getirmek amacıyla çalışmalarını 2006 yılına kadar yürütmüştür. Bu tarihten sonra Birlik, “Asya Parlamenter Asamblesi” adını alarak çalışmalarına devam etmiştir.

APA’ya, Türkiye dâhil 43 ülke parlamentosu üyedir. APA Türk Grubu'nun bir önceki dönem başkanlığını AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan yapıyordu.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum