Tabip Odası Urfa’da kuduz vakalarına ilişkin açıklama yaptı;

Tabip Odası Urfa’da kuduz vakalarına ilişkin açıklama yaptı

Şanlıurfa Tabip Odası son zamanlarda kent genelinde artan kuduz vakalarıyla ilgili yaptığı açıklama yayımladı. Oda, dün Siverek'te yaşanan vakaya takiben Urfa'nın başka bölgelerinde de kuduz şüpheli temas vakalarının ortaya çıktığını belirtti. Kuduz vakasından korunmak için aşının önemine dikkat çeken ilgili açıklamada,, “Pek çok hayvan kaynaklı (zoonoz) hastalık gibi kuduz hastalığının önlenmesi, insan ve hayvan sağlığının birlikte ele alınmasını gerektiren bir durumdur” denildi....

Şanlıurfa genelinde artış gösterdiği ileri sürülen kuduz vakaları gündem olmaya başladı.

En son dün Siverek ilçesinde ikamet eden Mimar Lütfü Seray, kendi evcil köpeğinden kaptığı kuduz hastalığından dolayı hayatını kaybetmişti.

Şanlıurfa Tabip Odası da, bu olay dolayısıyla kuduz hastalığı ve bu hastalığın önlenmesine dair alınması gereken tedbirler hakkında yazılı bir açıklama yayımladı.

Oda açıklamasında, kuduz hastalığının kurbanı olan genç mimar Seray’ın olayına müteakip Urfa’nın başka bölgelerinde de kuduz şüpheli temas vakalarının ortaya çıktığını kaydederek, “12 Temmuz 2023 tarihinde Lütfü Seray ismindeki vatandaşımızın kuduz hastalığından dolayı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Bu olayı takiben ceşitli bölgelerde başka kuduz şüpheli temas vakalarının da ortaya çıktığı haberlerini almaktayız. 1885 yılında uygulanan ilk başarılı kuduz aşısından 138 yıl sonra hala kuduz hastalığından kayıplar vermek kabul edilebilir değildir” dedi.


"KİTLESEL KUDUZ AŞILAMALARI YAPILMALI"

İnsanların kuduz hastalığına yakalanmaması için bilimsel anlamda öncelikle köpek kuduzunun daha sonra da vahşi doğadan kaynaklanan kuduzun ortadan kaldırılması gerektiği belirtilen açıklamada, alınması gereken tedbirler hakkında da şunlar ifade edildi:

“Köpek ve kedi gibi evcil hayvanların kayıt altına alınması ve kuduz aşılarının her yıl yapılması, bu süreci hızlandırmak için gerekli görüldüğünde kitlesel kuduz aşılamaları yapılması,

Aşı maliyetinin devlet bütçesinden desteklenmesi,

Sahipsiz kedi ve köpeklerin kontrolsüz üremelerinin ve hareketlerinin sınırlandırılması, aşılanması ve sahiplendirilmesi,

Kuduz şüpheli teması olan insan vakalarına müdahale ile ilgili sağlık personeli eğitimlerinin aralıklı olarak güncellenmesi, aşı-immumglobülin gibi tıbbi malzeme eksikliklerinin oluşmasına izin verilmemesi gereklidir.

Bu temel müdahaleler yapıldıktan sonra gerekirse vahşi doğaya yönelik çalışmalar da planlanabilecektir.”.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum