HÜDA PAR TMO’daki randevu krizini gündeme taşıdı;

HÜDA PAR TMO’daki randevu krizini gündeme taşıdı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, ürünlerini TMO’ya satmak isteyip de bir türlü randevu alamayan çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıdı....

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan bu hafta ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satmak isteyip de bir türlü randevu alamayan çiftçilerin sorunlarını kamuoyu ile paylaştı.


Hububat üreticisi çiftçileri ziyaret eden Özaslan "HÜDA PAR olarak bu hafta bin bir zahmetler ile üretim yapan çiftçi kardeşlerimizin ürettiği ürünü Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teslim etmesi sürecinde yaşadığı randevu krizini gündeme taşıyacağız ve buna yönelik bazı çözüm önerilerini paylaşacağız" dedi.

BU BUĞDAY DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK

Özaslan’a derdini anlatan bir çiftçi "Bu buğday dünyanın hiçbir yerinde yok. Maalesef satamıyoruz. Hepsi çiftçinin elinde kalmış. Çiftçi can havliyle 7.50 TL'ye buğday satıyor. Çiftçi biterse Türkiye biter. Maalesef çiftçiye randevu yoktur. Her gün randevu sistemine giriyoruz ama randevu alamıyoruz. Yazıktır, günahtır. Bu çiftçilerin suçu nedir" dedi.


BÖYLE DEVAM EDERSE ÇİFTÇİ TOPRAĞINI SATAR


Başka bir çiftçi "Çiftçi rezil olmuş, gübre alamıyor, mazot alamıyor. Bizim Rusya'dan alacağımız buğdayı kendi çiftimizden alalım. Niye Rusya'ya yalvarıyorsunuz. Şuan çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisi’nden randevu alamıyor. Çiftçi çok mağdur. Bu durum böyle olsa çiftçi toprağını satar" dedi.

DÜNYANIN EN GÜZEL BUĞDAYLARI VE MERCİMEKLERİ BURADA YETİŞMEKTEDİR

Başka bir çiftçi "Dünyanın en güzel buğdayları, dünyanın en güzel mercimekleri burada yetişmektedir. Çiftçilerimiz gübre almış, mazot almış. Geçen sene mazot 14-15 liraydı şu anda mazotun litre fiyatı 35 liradır. Böyle giderse kimse ekimi yapamaz hale gelecektir" dedi.

Başka bir çiftçi "Çiftçi randevu alamıyor, çiftçi şuanda perişandır. Tarım Bakanlığı buna kısa zamanda bir çözüm bulsun. Çiftçi şuanda çok mağdurdur. Malları elinde kalmıştır, satamıyor" dedi.

TORPİLİ OLAN HEMEN RANDEVU ALABİLİYOR


Bir diğer çiftçi ise "Randevu sistemine giriyoruz. TMO'dan hangisine giriyorsak bu randevu sisteminde, biz randevu alamıyoruz. Ama bazıları istediği zaman gidip malını ofise verebiliyor. Adamı olan kişi gidip direk malını verebiliyor. Bunda bir sorun var. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz" diyerek mağduriyetlerini dile getirdiler.

TMO GEÇ KALDI

Özaslan "Evet bu yıl çiftçiler için bereketli bir yıldı. Verim oldukça yüksek, fakat piyasada oluşan ürün fiyatı düşük kalınca hükümetin açıkladığı fiyat da piyasanın biraz üzerinde olunca herkes Toprak Mahsulleri Ofisi’ne yönelmek zorunda kaldı. Fakat Toprak Mahsulleri Ofisi’ adım atmakta biraz gecikti. Kendi depolama alanı yetersiz olunca dışarıda başka depolar kiralama yoluna gitti. Fakat bu süreç geç işleyince ve geç davranınca borcu olanlar randevu alamadığı zaman mahsullerini piyasaya ucuz fiyata satmak zorunda kaldı ki; ödemesi gereken borçlarını zamanında ödeyebilsin diye" dedi.

EN ÇOK MAĞDUR OLAN GÜNEYDOĞU ÇİFTÇİSİ OLDU

Özaslan "Bu süreçte en çok mağdur olan çiftçi, Güneydoğu çiftçisi oldu. Neden? Çünkü Güneydoğu'da hasat batı illerine göre erken zamanda yapılıyor. Dolayısıyla Toprak Mahsulleri Ofisi bu alımlara geç başladığı için ve depolama alanları ona göre hazırlıklı olmadığı için en çok mağdur olan Güneydoğu çiftçisi oldu" dedi.

 

Özaslan "Tüm bu mağduriyetlere karşın bizim bazı çözüm önerilerimiz var" diyerek çözüm önerilerini sıraladı.

RANDEVU SİSTEMİ 7/24 AÇIK TUTULMALI

Birincisi "Toprak Mahsulleri Ofisi açmış olduğu randevu sistemini açıp kapatmak yerine, sürekli 7/24 saat boyunca açık tutsun. Çiftçi 2 ay sonra mı, 3 ay sonra mı hangi tarihte ürünü ofise teslim edeceğini önceden bilsin ki, ona göre belki de gidip dışarıdan bir borç bulacaktır. O zaman nasıl olsa para alacağı tarih bellidir diye, çok rahat hareket edecek. Ama şuan randevu alamadığı zaman çiftçi de çıkmaza giriyor ve piyasaya gidip ürünü ucuza satmak zorunda kalıyor. Çünkü ödemesi gereken borçları var. O yüzden randevu sistemi 7/24 saat esasına göre açık tutulmalıdır" dedi.

 

ÖDEMELER ERKENE ALINSIN

 

İkinci çözüm önerisi olarak "Çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürünü teslim ettikten 1 ay sonra parasını alabiliyor. Biz de diyoruz ki; çiftçi ürünü teslim ettikten sonra acil ödemesi gereken borçlara karşın devlet, 3/1 oranında parasını hemen ödesin. Geri kalan 3/2'sini de ay sonunda ödesin. Ya da çiftçi ürünü teslim ettikten sonra paranın yarısını 15'inci günde ödensin, geriye kalan yarısını ise 30'uncu günde ödesinler. Bu aynı zamanda piyasadaki fiyatı da biraz daha dengeli hale getirir" dedi.

 

TMO'YA PERSONEL TAKVİYESİ YAPILSIN

Üçüncü çözüm önerisi olarak da "Toprak Mahsulleri Ofisi’nin şu anki insan kaynakları bu alıma karşı yetersiz kalıyor. Bakanlık bünyesindeki diğer kurumlardan personel takviyesi çok rahat yapılabilir ya da farklı bakanlıklardan da personel takviyesi bu tarafa doğru kaydırılırsa o zaman 7/24 esasına göre ofis çalışır ve daha hızlı alım gerçekleştirir" dedi.

 

ÇİFTÇİ ÇÖKERSE ÜLKE ÇÖKER

Özaslan son olarak “Şunu unutmayalım; çiftçiyi korumazsak, çiftçi çökerse ülke çöker” diyerek memleketin kalkınması için çiftçiye sahip çıkılması ve çiftçinin korunması gerektiğinin altını çizdi.

 

BİHA

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum