Şehirlerarası otobüs biletlerine zam kapıda;

Şehirlerarası otobüs biletlerine zam kapıda

16 Temmuz’da ÖTV artışıyla birlikte akaryakıta yapılan yüksek zamlar, birçok sektörde olduğu gibi, şehirlerarası bilet fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor. Bilet fiyatlarında zammın kapıda olduğunu kaydeden firma işletmecileri ve çalışanları, yüzde 30-40 arasında bir zam gelmesinin kaçınılmaz olduğunu, mevcut akaryakıt zamlarından çok kötü etkilendiklerini, hatta bu pahalılıktan dolayı birçok defa yolcuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtirken, yolcular da fiyatların çok yüksek olmasından şikayetçi....

Akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında yapılan düzenlemelere ilişkin karar, 16 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararın ardından benzin ve motorin grubunda 6 lira, otogaz grubunda ise 2,80 lira fiyat artışı meydana geldi. Akaryakıta yapılan zamlar daha sonraki süreçte de devam ederken, benzin ve motorin fiyatı 34 lirayı aştı.

Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş beraberinde başka birçok sektörü etkileyerek bu sektörlerde de fiyatların artmasına yol açıyor. Bunların başında da şehirler arası otobüs bilet fiyatları geliyor. Nitekim, en son bilet fiyatlarına yüzde 40’a varan bir zam oranının geleceği bildirildi.

Konuyla ilgili BİHA'ya görüş bildiren otobüs firmaları işletmecileri de yüzde 30-40 arasında bir zam gelmesinin kaçınılmaz olduğunu, mevcut akaryakıt zamlarından çok kötü etkilediklerini ve bu pahalılıktan dolayı birçok defa yolcuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.


SUBAŞI: SON ZAMLARDAN ÇOK KÖTÜ ETKİLENDİK

Şanlıurfa Şanlıurfa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde bir seyahat firmasının standında bilet satışı işlemleri yapan Şükrü Subaşı, son zamlardan çok kötü etkilendiklerini belirterek, “Biletlere talep var. Araçlarımız yoğun. Ama akaryakıta gelen en son zamlardan sonra, maalesef çok kötü etkilendik” diye konuştu.


“YÜZDE 30-40 CİVARINDA BİR ZAM OLUR”

Şu an mevcut olan fiyatların giderlerini karşılamadığı anlamda kendilerini kurtarmadığını, o yüzden fiyatlara zam yapılacağını belirten Subaşı, şunları söyledi: “Bilet fiyatlarında zam kapıda. 1-2 gün içinde zam yapacağız. Ama işte vatandaşı kötü etkileyecek. Bizi etkilediği gibi vatandaşı da etkileyecek. Zam yapılacak. Çünkü kurtarmıyor. Yüzde 30-40 civarında bir zam olur. Örneğin, Urfa’dan İstanbul’a bilet fiyatlarının 700 TL. Ama kurtarmıyor. Ama zamla birlikte bin lirayı bulmazsa da, 850-900 lirayı bulur.”


KARAGÖZ: FİYATLAR YÜKSELDİ

Terminalde firma işletmeci olan Mehmet Karagöz ise, akaryakıtta yaşanan zamları hatırlatarak bu zamların bilet fiyatlarına yansıdığını ve fiyatların yükseldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bilet satışları iyi, yolcu çok. Bayram dönüşü diyebiliriz. Bayram dönüşünden dolayı yolcu var, ama biletler çok pahalı. İstanbul biletleri 700 liradan 900 liraya kadar yükseldi. Fiyatlar yükseldi. Yakıt 27 liradan 34 liraya geldi şimdi. İster istemez bilet fiyatlarını da etkileyecek. 900-950 liraya kadar bilet kesiyoruz şu an.”


“YOLCUYLA ÇOK FAZLA KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ”

Zamlardan dolayı biletlerin fiyatlarını arttırınca, bu kez yolcularla karşı karşıya geldiklerini vurgulayan Karagöz, “Yolcuyla çok fazla karşı karşıya geliyoruz. Yolcu bu pahalılığı kabullenmiyor. Kabullense, zaten o da biliyor, mazot bu kadar oldu. Ama şu an sizi fırsatçısınız, arabalar dolu diye böyle yapıyorunuz falan diyorlar. Ama halbuki öyle bir şey yok. Fırsatçılık falan yok. Fiyat yükseldi, mazot yükseldi. Herkes duydu bunu. Arabalar suyla çalışmıyor. Mazotla çalışıyor”  ifadelerini kullandı.

Urfa İstanbul biletlerini şu an 800-900 liraya kadar kestiklerini, insanların mecburi durumlardan dolayı en çok İstanbul ve Ankara’ya bilet aldıklarını kaydeden İşletmeci Karagöz, konuşmasının sonunda da, “Bu durum nereye kadar gidecek? Hergün başka bir sürprizle, başka bir zamla uyanıyoruz. Derdimizi kime anlatalım?  Zam zam zam. Nereye kadar?” diyerek sitemde bulundu.


YILDIRIM: BİLET FİYATLARI FAHİŞ YÜKSELDİ

Mardin’e gitmek için otogarda bilet  arayışında olan Mesut Yıldırım isimli vatandaş ise, İzmir’den Mardin’e direk araç bulamadığı için aktarmalı olarak Urfa’ya geldiğini ve İzmir’den Urfa’ya 700 TL’ye bilet kestiğini ifade ederek, “Gerçekten bilet fiyatları fahiş yükseldi. İster istemez bu nakliye araçlarına da yansıyacak. Sebzedir, meyvedir, yükselecek. Bugün mazotun litresi 31 lira yanılmıyorsam. İster istemez firmalar da fiyatları yükseltiyor” dedi.


“FİRMALARIN TUTARSIZ BİR FİYAT BELİRLEMELERİ VAR”

Mardin için bilet olduğunu kaydeden Yıldırım, ancak firmaların fiyatları yüksek söylediğini savunarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı: 

“Mesela, bir firmaya gittim 300 lira dedi, indirdi 250 liraya. Öbür firmaya gittim, 250 lira diyor, 200 liraya indireyim diyor. Yani firmaların tutarsız bir fiyat belirlemeleri var. Ondan dolayı bileti almadı. Büyük bir ihtimalle 200 liradan aşağı olmayacak. Yakın olmasına rağmen bu fiyata. İzmir’den buraya 700 lira, burdan Mardin’e 250 lira”.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum