85 yaşında çalışma azmiyle gençlere taş çıkartıyor;

85 yaşında çalışma azmiyle gençlere taş çıkartıyor

Şanlıurfa’da yaşamını sürdüren 85 yaşındaki İmam Demir, tarihi çarşılar bölgesinde yarım asrı aşkın bir süredir yurt dışından getirttiği kumaşları satarak geçimini sağlıyor. Cezaevi ve adliyedeki memurluğun ardından emekli olduktan sonra bir köşeye çekilmeyip ticaretle uğraşan İmam Demir, çalışma azmiyle bugünlerde iş beğenmeyen birçok gence de örnek oluyor....

ŞANLIURFA -Şanlıurfa’da yaşayan 85 yaşındaki İmam Demir, hem ilerleyen yaşının getirdiği zorluklarla hem de hayat şartlarıyla mücadele ederek çalışmaya devam ediyor.

Balıklıgöl Yerleşkesinde bulunan tarihi çarşılar bölgesinde yaklaşık 50 yıldır yurt dışından getirdiği kumaşları satan İmam Demir, cezaevinde, adliyede uzun yıllar memurluk yapmış. Bir yandan da kumaş işiyle uğraşan Demir, yaşam mücadelesinde birçok işi aynı anda sürdürmüş. Bugünlerde 85 yaşına merdiven dayayan İmam Demir, ilerleyen yaşına rağmen çalışmaktan geri durmuyor. 9 çocuk büyütüp evlendiren ve 35 torununa göz kulak olan İmam Demir, çalışma azmiyle bugünlerde iş beğenmeyen birçok gence de örnek oluyor.

İmam Demir, hayat mücadelesini BİHA’ya anlattı.

YILLARA MEYDAN OKUYOR

Şanlıurfa’da dünyaya gelen İmam Demir, hayatı boyunca çalıştığını ve çalışmaya da devam edeceğini söyledi. Demir, bugüne kadar yaptığı işleri şöyle anlattı:

“Ben bu işten önce memurdum. Bir dönem cezaevinde de çalıştım. Adliyede de zabıt kâtibi olarak çalıştım. Tam 20 sene zabıt kâtibiydim. Tabii cezaevinde de 15 yıl çalıştım. Hayatım hep çalışarak geçti.”

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA DA DURMADI

1996 yılında emekli olan İmam Demir, bir köşeye çekilip emekliliğin tadını çıkarayım dememiş.

Demir, “Ben emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ettim. 40 yıldır bu çarşıdaydım. Bu kumaş işinden önce de yurt dışından ayakkabı getiriyordum burada satıyordum” dedi.

İmam Demir, iş yerinin bulunduğu çarşılar bölgesinde eskiden yoğunluktan kimsenin geçemediğini belirterek, “Şimdi kimse uğramıyor buralara. Eskiden 3 metre ile kumaş ölçüyorduk. Bu dönemde ise iş olmayınca oturuyoruz. Dükkâna geldim daha siftah bile yapamadım. Şimdi bir takım elbise 3 bin lirayı aşıyor. Tabii terzilik parası da eklenince bir elbise 3 bin 500 liraya mal oluyor. Terziler de eskiden bir kumaşı 20-30 liraya dikiyordu ama şimdi 300-500 liraya dikiyorlar” diye konuştu.

Kumaş işinde eskisi gibi kazanç elde edemediğini ifade eden İmam Demir, Çin ve Kore’den dolar bazlı getirttiği kumaşların eskisi gibi kazandırmadığını söyledi. Döviz kurunun son yıllarda yükselmesinden dolayı bazı günler siftah dahi yapamadığını belirten Demir, birkaç yıl önce bir metre kumaşın 20 lira olduğunu, şimdilerde ise aynı kumaşı 150 liraya sattıkları bilgisini verdi.

“Yaklaşık iki yıldır dolarda yaşanan yükselme nedeniyle kumaş fiyatları bayağı artmış durumda” diyen İmam Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin birkaç yıl önce kumaşın metresi 15-20 lira iken şu an 150 lira. Her şeyin pahalı olması bizim işleri de etkiledi. Zor bir zamandan geçiyoruz. Doların sürekli artış göstermesi işlerimizi bayağı zor durumda bıraktı. Geçmişte dolar 1 lira iken şimdilerde 20 lirayı aştı. Alışveriş de olmuyor”.

ÖZEL HABER / BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum