Urfa’daki mahkeme Twitter’ın tazminat ödemesine hükmetti;

Urfa’daki mahkeme Twitter’ın tazminat ödemesine hükmetti

Şanlıurfa Asliye Hukuk Mahkemesi, nefret ve ayrımcı sözler içeren hesabın sahibine ulaşamadıkları gerekçesiyle bilgi paylaşımı yapmayan Twitter’a açılan davada popüler sosyal medya şirketinin tazminat ödemesine hükmetti. Türkiye açısından bir ilk sayılabilecek karar, Türk yargısını dikkate almayan sosyal medya şirketleri için bir dönemeç olarak değerlendiriliyor çünkü ceza dosyalarında içerik paylaşılmaması ve failin bulunmaması sebebiyle sosyal medya platformlarının sorumluluğu doğabilecek....

Türk Yargısının etki alanının, “kaçak güreşen” sosyal medya platformlarına dönük olarak genişlemesi için somut dava girişimlerinde bulunan Altıparmak-Avcı Avukatlık Ortaklığı ile merkezi Ankara’da bulunan Dijital Mağduriyet Merkezi, Şanlıurfa’da Twitter aleyhine açtığı davada önemli kazanım elde etti.

Avukat Cüneyd Altıparmak ve Ömer Avcı’nın hukuk bürosu, Şanlıurfa Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, Twitter’in bilgi paylaşımı yapmaması sebebiyle müvekkillerine nefret ve ayrımcı sözler içerecek biçimde hakaret eden hesabın sahibine ulaşamadıkları için dava açtı.

Uygulamadaki “tip” takipsizlik kararının ardından Altıparmak ve Avcı, Twitter tarafından belirlenen “Hizmet Şartları” ve “Kurallar ve Politikalar” başlıklı düzenlemelerinden kaynaklanan ve kendi beyan ettiği kurallara uymayan bu tutumu nedeniyle kusuru olmasa bile bu kusurlu davranışı engellemediği, müvekkillerinin hesaplarından şikayet etmesine rağmen gerekli tedbirleri almadığı,yetersiz kaldığı ve bilgi paylaşmadığı için tazminat ödemesi gerektiğini düşünerek Twitter aleyhine bu kez tazminat davası açtı.

 Mahkeme, Twitter’ın Türkiye avukatı olduğunu her fırsatta paylaşan ofisin, “biz bu dosyanın muhatabı değiliz, biz aslında davalı olarak gösterilen şirketin avukatı değiliz” itirazlarına rağmen, Twitter’ın Türkiye’de kurduğu şirketi adli makamların muhatabı olarak kabul etti ve davada Twitter’ın tazminat sorumluluğu olduğuna hükmetti.

TÜRK HUKUK VE SOSYAL MEDYA KURALLARI ÇATIŞMASINDA ÖNEMLİ DÖNEMEÇ

Mahkemenin kararı sonrası sosyal medya hesabından bilgilendirmede bulunan Avukat Cüneyd Altıparmak, Twitter'ın yayın sorumluluğu noktasında tazminat ödemesine hükmedildiğini ve kararın Türkiye açısından bir ilk sayılabileceğini kaydetti. Altıparmak, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“ Twitter'ın bilgi paylaşmama, resmi muhatap olmaktan kaçınma ve yayınları engellemekten imtina etmesi noktasında bu karar önemli. Zira sosyal medya platformları kendi kurallarına göre olayları değerlendiriyordu. Ve Türk Yargısını dikkate almıyordu. Mahkeme, kendi nitelemeleri ile davranan Twitter'ın yükümlülükleri yerine getirmemesi ve nefret, ayrımcı ve hakaret içeren ifadeleri şikayet edilmesine rağmen kaldırmamasını hukuka aykırı kabul ederek, mağdurlar lehine tazminata hükmetti.”

3 YÖNDEN ÖNEMLİ BİR İÇTİHAT

Bu kararın üç yönden önemli bir içtihat olduğunu açıklayan avukatlar Altıparmak ve Avcı, açıklamalarında şunlara yer verdi:

“(1) Sosyal medya platformlarının yayın sorumluluğu açısından bir tespit niteliği taşır. (2) Sosyal medya platformlarını Türkiye’deki bağlantılı şirketleri adli muhataptır. (3) Ceza dosyalarında içerik paylaşılmaması ve failin bulunmaması sebebiyle sosyal medya platformlarının sorumluluğu doğabilecektir.”

Avukatlar, kararın özetini gerekçeli kararın çıkması sonrası kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

BİHA

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum