Urfa’da mimarlardan deprem sonrası iş birliği yapılmadı eleştirisi;

Urfa’da mimarlardan deprem sonrası iş birliği yapılmadı eleştirisi

Çağdaş Mimarlar Topluluğu, 6 Şubat’taki depremlerin ardından Şanlıurfa’da mimarlar odası yönetiminin felaketler sonrası hiçbir fikir alışverişinde bulunmadığını ileri sürerek, “Ne kentin üniversitesinden ne sektörün bileşenleri ne de üyeleri ile hiç bir istişarede bulunmayan, bir a4 kağıdına amatörce yazılmış teknik analizden uzak kararlar, meslek odasının ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır” açıklamasında bulundu....

ŞANLIURFA - Çağdaş Mimarlar Topluluğu, Şanlıurfa’da depremin etkileri ve sonrasında yapılan yanlışlara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa Mimarlar Odası önündeki açıklamayı Çağdaş Mimarlar Topluluğu adına Mehmet Paydaş yaptı.

Deprem sonrası yardım kampanyalarına ve hasar tespit çalışmalarına destek olma noktasında katkı sunan Çağdaş Mimarlar Topluluğu’nun, bugün de kente gelen mimarlık/mühendislik fakültesi öğrencileri ve meslektaşlarıyla dayanışma içerisinde olduklarını belirten Paydaş, bu fakültelerdeki öğrencilerin,  büro ve şantiye stajlarını yapmaları için gerekli tüm koşulları sağlama noktasında destek olacaklarını kaydetti.

Paydaş, ayrıca şehre gelen meslektaşlarına yeni ofis açma, iş bulma ve yerel yönetimlerle bilgi akışı sağlama hususunda da her türlü teknik desteği sağlayacaklarını ifade etti.

"BİR TEŞEKKÜR BİLE ÇOK GÖRÜLDÜ"

“Gün hep birlikte dayanışma ile bu zorlu süreci atlatma günüdür ve bu konuda Çağdaş Mimarlar Topluluğu olarak üzerimize ne düşüyorsa her türlü sorumluluğu alacağımızı söylemek istiyoruz” diyen Paydaş, deprem sonrası hasar tespit çalışmalarına gönüllü olarak  katılan arkadaşlarının sıkıntılarını aktardı. Paydaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Malumunuz deprem sonrası inşa süreci devam eden yapıların, hasar tespit çalışmaları üniversitelerin akademik kadroların katılımı ile gerçekleşti. Bu tespitler yapılırken ilgili belediye ve yapı denetim kuruluşları da hocalarımıza eşlik etmiş ve incelemesi yapılan her yapı için de hasar tespit ücreti yapı sahiplerine m2 oranına göre iletilmiştir.

Gelin görün ki başta belediyelerde çalışan teknik arkadaşlarımız olmak üzere gönüllü olarak da bu çalışmalara katkı sunan mimar ve mühendis arkadaşlarımız, 2 ayı aşkın bir süredir yapı sahiplerinin dahi kendi yapılarına girmekten endişe ettikleri, kentimizin yüzölçümü, kış koşulları ve tespiti yapılan inşaat sayısını göz önünde bulundurduğumuzda, bu arkadaşlarımızın ne kadar büyük bir özveride bulunduğunu söylemeden geçemeyiz.

Ayrıca bu arkadaşlarımızın, bırakın ekstra bir ücret almayı yada fazla mesai ücreti talep etmeyi, çalıştıkları süre boyunca yaşadıkları mobingden, çalışma süresince verilen yemeklerin standardına kadar ne kadar zor koşullarda çalıştıklarını ifade etmek durumundayız.

Onlarca saat sahada çalışmalarda bulunan arkadaşlarımıza taze, içerisinden haşere çıkmayan kumanya bile veremeyen sorumlular ile ilgili idari işlem yapılmasını talep ediyoruz.

Depremin ilk günlerinden itibaren, ailesini bile yalnız bırakıp, kendi aracı ile insanların yapılarının güvenliği ile ilgili teknik destek sağlayan meslektaşlarımıza, bırakın çalışma koşullarının iyileştirmesini bugüne kadar bir teşekkür bile çok görüldü.

Asıl sorumluların yani kural ve kanun koyucularla denetleme yetkisinde olanların, kendi görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesinden ötürü oluşan bu acı olayda, mimar ve mühendislerin bunca çabalarına rağmen,  üstlerine atılan onca iftira ve yaftalamalara karşın, meslek odalarının üyelerinin haklarını koruma, çalışma koşullarını iyileştirme noktasında ne yazık ki eksik kaldığını üzülerek ifade etmek durumundayız.”

"A4 KAĞIDINA AMATÖRCE YAZILMIŞ TEKNİK ANALİZDEN UZAK KARARLAR"

İki ayı aşkın bir süredir belediyelerin ruhsat ve projelerle ilgili kısıtlamalarının, alınan bir takım uygulama kararları ile kaldırıldığını öğrendiklerini belirten Paydaş, mimarlar odası yönetimine sert eleştirilerde bulundu. Paydaş, şunları kaydetti:

“Kendi üyeleriyle seçildikleri günden beri tek bir toplantı dahi düzenlemeyen mimarlar odası yönetiminin, gerek deprem gerekse sel felaketleri sonrası da herhangi bir çağrıda bulunmamış olmasını şaşkınlıkla takip ediyoruz.

Mimarlar odasının yönetimin kademelerinde bulunan, kamu da çalışan meslektaşlarımız da dahil olmak üzere tek bir üyesi ile, yaşanan bu felaketler sonrası hiçbir fikir alışverişinde bulunmayan mevcut yönetim, belediyelerin kapalı kapıları ardında 3-5 kişilik dar toplantılarla kentin tasarımına, yapıların güvenliğine dair,  yönetmenliklerle mevzuatlarla çelişen, hiç bir teknik dayanağı olmayan kararları, biz tasarımcılara teknik elemanlara dayatılmasını asla ama asla kabul etmiyoruz.

Bütün uzmanlar tarafından titizlikle hazırlandığı hususunda fikir birlikteliği sağlanmış olan 2018 deprem yönetmenliği hali hazırda yürürlükteyken, Bakanlığın konu ile ilgili bir takım çalışmaları yaptığı bilgisi söz konusuyken, ne kentin üniversitesinden ne sektörün bileşenleri ne de üyeleri ile hiç bir istişarede bulunmayan, bir a4 kağıdına amatörce yazılmış teknik analizden uzak kararlar, meslek odasının ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır.

Söz konusu kararlar belirttiğimiz ilkeler ve çerçevede tekrar ele alınıp görüşülmeden, uygulamaya konulduğu taktirde itiraz ve yargı sürecine dair adımlar atacağımızı buradan ilan ediyoruz.”

Paydaş, güvenilir ve daha estetik yapıların inşa edilmesi isteniyorsa istişareye ve fikir alışverişine önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Bu konuda da salt eleştiri üzerine inşa edilmiş bir yaklaşımdan uzak, çalışmalara nitelik kazandırma hususunda ÇAĞDAŞ MİMARLAR TOPLULUĞU olarak her türlü katkıyı sağlayacağımızı buradan ifade ediyoruz. Bizler ayrı bir meslek odası ya da dernek değiliz hepimiz MİMARLAR ODASI ŞANLIURFA şubesine üye ve odamızın daha özenli çalışmalar yapması noktasında katkı sağlamak isteyen kişileriz” ifadelerini kullandı.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum