Mücbir sebep hali kapsamından çıkarılan Urfa'da vergi ödeme süresi uzatılmayacak;

Mücbir sebep hali kapsamından çıkarılan Urfa'da vergi ödeme süresi uzatılmayacak

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, aralarında Şanlıurfa'nın da bulunduğu 11 il için Mücbir Sebep Hali ilan edildi. Buna göre, her 11 ilde vergi mükelleflerinin 6 Şubat ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken yükümlülükleri ertelenmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü düzenlenen kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, mücbir sebep düzenlemesinin artık sadece Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ile Gaziantep'in Islahiye ve Nurdağı ilçeleri için geçerli olacağını belirtti. Böylece Şanlıurfa, ilgili düzenleme kapsamında yer almayacak....

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, Şanlıurfa'nın da aralarında bulunduğu 11 ili ciddi anlamda etkiledi. Her iki depremde toplam 50 binden fazla kişi hayatını kaybederken, yüz binlerce kişi yaralandı, 300 binden fazla yapı da ağır hasar aldı veya yıkıldı.

Hatay, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin adeta yerle bir olduğu depremlerde Şanlıurfa da ciddi etkilendi. Toplam 344 kişinin hayatını kaybettiği Urfa'da, binlerce bina da ağır hasar aldı.


MÜCBİR SEBEP HALİ İLE VERGİLERİN ÖDENMESİ ERTELENDİ

Yaşanan depremlerin hemen ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi mükellefleri için aralarında Şanlıurfa'nın da bulunduğu 11 ilde Mücbir Sebep Hali ilan etti.

Bu ilan kapsamında, 6 Şubat ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri, deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi, 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresi, deprem tarihinden önce ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi ertelendi.


MÜCBİR SEBEP HALİ ARTIK SADECE 4 İL VE 2 İLÇE İÇİN GEÇERLİ OLACAK

Ancak söz konusu düzenlemenin kapsamına giren yerlerle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bir açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi günü düzenlenen kabine toplantısından sonrası yaptığı konuşmada, söz konusu mücbir sebep düzenlemesini bundan sonra sadece depremde en çok yıkıma uğrayan Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde devam ettireceklerini ifade etti.


DEPREM BÖLGESİNDEKİ DİĞER İLLERDE MÜNFERİT BAŞVURULAR DEĞERLENDİRİLECEK

Depremden hemen sonra ilan edilen mücbir sebep uygulamasıyla afetzedelerin yükünün hafiflettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, mücbir sebep halinin devam ettirileceği iller dışında kalan vilayetlerde ise münferit başvurularının değerlendirileceğini vurgulayarak, "Mücbir sebep düzenlemesini depremde en çok yıkıma uğrayan Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya illerimiz ile Nurdağı ve İslahiye ilçelerimizde devam ettirmeyi kararlaştırdık. Buraların dışında kalan vilayetlerimizden gelen münferit başvuruları da değerlendireceğiz. Konuyla ilgili detayları Hazine ve Maliye Bakanlığımız yakında milletimize açıklayacaktır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte, Şanlıurfa mücbir sebep düzenlemesinin kapsamı dışında kalarak, buradaki vergi mükellefleri için vergi, ceza ve faiz süresine dair herhangi bir otomatik erteleme söz konusu olmayacak. Sadece yapılacak bireysel başvurular değerlendirilecek ve gerekli koşulları sağlayıp sağlamadığı anlaşıldığında ertelemeye ilişkin bir karar verilecek.

Mücbir sebep düzenlenmesinden yararlanmak isteyen vergi mükelleflerinin beyanname ve bildirimlerini verme süreleri 15 Ağustos 2023 günü sonuna kadar, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerini ödeme süreleri ise 31 Ağustos 2023 gününe kadar uzatılmıştı. 

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum