Urfa’da kurbanlık hayvan alacaklara uzmanından uyarı;

Urfa’da kurbanlık hayvan alacaklara uzmanından uyarı

ÖZEL HABER | Kurban Bayramı sayılı günler kala vatandaşı kurban telaşı sardı. Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar hayvan pazarları ve kurban satış yerlerine akın ederken, Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, kurbanlık hayvan alacak vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Açıkgöz, alınacak kurbanın sağlıklı olması gerektiğinin yanı sıra kulak küpesinin, pasaportunun veya nakil belgesinin de tam olması gerektiğini vurguladı....

ŞANLIURFA - Kurban Bayramı’na günler kaldı. Kurban Bayramı’nın ilk günü bu yıl 28 Haziran Çarşamba gününe denk geliyor. 4 gün boyunca devam edecek Kurban Bayramı 1 Temmuz Pazar günü sona erecek. 27 Haziran Salı ise Arife Günü.

Dinimizde iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı’nda vatandaşlar kurban ibadetlerini yerine getirmek için kentte bulunan hayvan pazarları ve kurban satış yerlerinde yoğunluk oluşturmaya başladı.

BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, kurbanlık hayvan alımında ve kesiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

AÇIKGÖZ: HAYVANLARIN KULAK KÜPESİ MUTLAKA OLMALI

Vatandaşların, alacakları hayvanın kulağındaki küpe numarasıyla bakanlığın mobil uygulaması Tarım Cebimde üzerinden sorgulama yaparak hayvanla ilgili tüm bilgilere ulaşabileceklerini söyleyen Açıkgöz, şunları söyledi:

“Kurban Bayramı yaklaştı. Bununla birlikte vatandaşlarımız hayvan pazarlarına ve hayvan satış yerlerine kurban almak için gidecekler. Burada mutlaka alacakları hayvan il dışından getirilmişse sağlık raporuna mutlaka bakılmalı. Hayvanlar Urfa içinden pazara getirilmişse büyükbaş ise pasaportu, küçükbaş ise nakil belgesi olması gerekiyor. Aynı zamanda mutlaka kulak küpesinin de olması lazım. Kulak küpesi önemli çünkü hayvanların hangi aşıları olduğu, ırkı ve kaç yaşında olduğu yazıyor. Tarım Bakanlığı’nın Tarım Cebimde adlı yeni uygulaması var. Oraya kulak küpesindeki numara girildiğinde hayvan ile ilgili bütün bilgiler çıkıyor.”

 

“HAYVAN SAĞLIKLI OLMALI”

“Hayvan alırken öncelikle hayvanın sağlıklı olması gerekiyor” diyen Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayvanın genel yapısının, duruşunun düzgün olması gerekiyor. Tüylerinin parlak olması lazım. Hayvanın gebe olmaması gerekiyor. Zaten dişi hayvanların kesilmemesi gerekiyor ama illa dişi hayvan kesilecekse bunun gebeliğine mutlaka bakılması lazım. Hayvanda hastalık belirtisi olmamalı. Ateşi, ishali ve tüy dökmüyor olması lazım.”

“HAYVANI İŞİN EHLİ OLAN KESMELİ”

Hayvan kesiminin de önemine vurgu yapan Açıkgöz, kurbanı işin ehli olan kasapların kesmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Hayvanı aldıktan sonra kesimi de çok önemli. Dini vecibeleri yerine getirirken hayvanın mutlaka ehli tarafından kesilmesi lazım. Hayvanlara eziyet etmeden kesmek gerekir. Bunun için de dediğim gibi hayvanları kasapların kesmesi lazım. Hayvanın kesileceği yer temiz olmalı. Bunun içinde belediyeler kesim yerleri oluşturmuş öncelikle buralar kullanılmalı. Buralara yetişemiyorsak evimizin bahçesinde, avlulu ev ise avluda ve suyun bulunduğu alanlarda kesmek lazım. Hava sıcak hayvanı kestikten sonra iç organları hemen çıkarmak lazım. Yoksa bunlar bekletilirse etin kalitesi düşer. Etin bozulma riski de artar.”

 

“URFA’DA ŞAP HASTALIĞI YOK AMA YİNE DE DİKKAT ETMEK LAZIM”

Açıkgöz, bölgede şap hastalığının görülmediğini anımsatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Tarım Cebimde uygulaması ile hayvana şap aşısı yapılıp yapılmadığı belli oluyor. Bazı illerde şap hastalığı görünen yerler var. Ama bakanlık buralarda gerekli tedbirleri almış. Hayvanın sağlıklı olup olmadığına bakmamızın en büyük sebebi o. Genel olarak Urfa bölgesinde şap hastalığı görünmedi. Bu demek değildir ki görünmeyecek. Urfa’ya dışarıdan hayvan girişleri de olmakta. Bununla birlikte belki olabilir buna dikkat etmemiz gerekir”.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum