3 asırlık kilisenin kubbesi de çöktü!;

3 asırlık kilisenin kubbesi de çöktü!

Şanlıurfa turizmine kazandırılması beklenirken kaderine terk edilen tarihi Germuş Kilisesi, uzun yıllar muhalefetin gündemi olurken, soru önergelerinde yer aldı. Gazetelerin manşetlerine konu olan tarihi kilise içler acısı haliyle bir türlü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgisini çekmedi. Define avcılarının uğrak noktası haline de gelen 3 asırlık kilisenin son görüntülerinde kubbesinin bir kısmının da yıkıldığı görüldü....

Şanlıurfa’ya 10 kilometre uzaklıkta yer alan Germuş (Dağeteği) Mahallesinde yer alan bir zamanlar Ermenilerin ibadet yeri olarak kullandığı 300 yıllık Germuş Kilisesi, bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı harabeye döndü. Son görüntülerde ise tarihi kilisenin kubbesinin bir bölümünün de yıkıldığı anlaşıldı.

Ermeni Germuş Kilisesi, uzun yıllar muhalefetin gündemi oldu. Restore edilip turizme kazandırılması için soru önergeleri verildi ve gazete manşetlerinde yer aldı. Fakat, kilise bir türlü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgisini çekmedi.

MALİ DESTEK PROGRAMINA ALINDI AMA…

Restore edilmesi için Haliliye Kaymakamlığı’nın hazırladığı proje 2018 yılında Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından Mali Destek Programına alınmıştı. Ancak geçen süre zarfında herhangi bir çalışma yapılmadı.

Kaderine terk edilen tarihi kilise hazine avcılarının uğrak noktası oldu. Defineciler tarafından temeli ve duvar diplerinde kaçak kazıların da yapıldığı kilise, viran haliyle harabeyi andırıyor.

11 YIL GEÇTİ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teklifiyle 23 Ekim 2011 tarihinde, Bakanlar Kurulu kararıyla Germuş Kilisesi ve çevresi ‘Turizm gelişim merkezi’ olarak ilan edildi. Aradan 11 geçmesine rağmen kilise ve çevresinde bakanlık eliyle bir çalışma yürütülmedi. Kilisenin etrafında açılan sayısız çukur tarihi yapıya zarar veriyor.

KUBBESİ DE YIKILDI

Sahip çıkılmayan tarihi alanın, her tarafının yıkık dökük olduğu, duvarlarında değişik yazıların yazıldığı, pencere ve kapılarının da çökmek üzere olduğu Germuş Kilisesi’nin kubbesinin bir bölümünün de yıkıldığı anlaşıldı.

Kaderine terk edilmesi nedeniyle kilise ‘tarih’ olmakla karşı karşıya.

Mekânı ziyaret etmek isteyen yerli, yabancı turistlerin define avcıları ve uyuşturucu madde kullananlar yüzünden içeriye korkarak girmeleri dikkat çekerken, tarihi kilisede yaşanan tahribatın biran önce önlenip turizme kazandırılması bekleniyor.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum