Urfa'da özel okulların fiyatları cep yakıyor;

Urfa'da özel okulların fiyatları cep yakıyor

Şanlıurfa’da özel okulların 2023-2024 eğitim-öğretim yılı fiyatları adeta can yakacak. Kentte özel okulların ilkokul ve ortaokul ücreti yemek, ulaşım ve kırtasiye ücreti hariç 60 bin liraya dayandı. Lise fiyatları ise 70 bin liradan başlıyor. Yemek, kırtasiye ve servis ücreti de eklenince bir öğrencinin yıllık masrafı 100 bin liraya yaklaşıyor. Kentte özel kreşlerin en uygun aylık fiyatı ise 5 bin lira....

Okula yeni başlayacak, yeni bir ortaokul veya liseye gidecek öğrencilerin ailelerini okul heyecanı sardı. Ancak Şanlıurfa’da özel okul fiyatları 2023-2024 yılında adeta can yakacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelik değişikliğiyle özel okullarda zam oranını yüzde 65 ile sınırlandırmıştı. Özel okullar ise yemek, kitap, kırtasiye, giysi gibi ücretlerle bu oranı aşmaya başladı.

Şanlıurfa’daki özel okulların fiyatlarını araştırdık.

Şanlıurfa’da geçen yıl ortalama 30 bin lira düzeyinde olan bir okulun sadece eğitim ücreti yıllık en az 60 bin liraya çıktı.

Kentte özel bir kreşin aylık ücreti en düşük 5 bin liradan başlarken, eğitimin tamamen İngilizce verildiği özel kreşlerde bu rakam neredeyse iki katına dayandı. Bu ücrete ilave olarak kırtasiye masrafı altında bir kereye mahsus 5-6 bin lira talep ediliyor.

FİYATI ESKTRALAR ARTTIRIYOR

Özel ilkokul, ortaokul ve liselerde ise eğitim-öğretim ücreti haricinde ilave masraflar ciddi bir yekun tutuyor. Yüzde 65’ten fazla zam yapamayan okulların, yemek, kitap, kıyafet, servis ve yardımcı ders kitabı gibi ekstralarla artış oranı bakanlığının oranının çok üzerinde gerçekleşti.

Şanlıurfa’da özel ilkokulların yıllık eğitim ücreti en az 60 bin lira. Yemek ücretleri yüzde 100 artmış durumda. Bazı okullarda yemek ücreti 10 bin lira. Yönetmelikte yemek zorunlu değil ama veliler yemek almazsa, okulun çocuğunu kaydetmediğine ilişkin şikayetler bulunuyor.

Kentte özel ortaokulların yıllık eğitim fiyatları da en düşük 60 bin liradan başlıyor. Bu rakam sadece eğitim ücreti. Bu rakamın üzerine gelen yemek, kitap, kıyafet, servis ve yardımcı ders kitabı masrafları fiyatı üç haneli rakamlara yaklaştırıyor. Bazı okullarda özellikle kitap ücreti altında ciddi bir para talep edildiği ileri sürülüyor.

Şanlıurfa’da kolejlerin fiyatları da geçen yıla oranla ciddi şekilde yükseldi. Eğitim ücretinin 75 bin liradan başladığı özel kurumlardaki lise eğitimi, yemek, kitap, servis gibi diğer ekstralarla 95-100 bine ulaşıyor. Bazı kolejlerde toplam rakam 100 bin lirayı aşmış durumda.

OKUL YÖNETİCİLERİ GİRDİ MALİYETLERİNİ İŞARET EDİYOR

Özel okul yöneticileri yaşanan fiyat artışını, girdi maliyetlerine bağlıyor.

Olimpiyat ve Simya Eğitim Kurumları Kurucusu eğitimci Mehmet Büyük, girdi maliyetleriyle ilgili şu açıklamayı yapmıştı:  

“Elektrik, su fiyatlarını evlerimize gelen faturalardan biliyoruz. Yüzde 200-250 zamlar geldi. Gıda fiyatları yüzde 300 artarken hükümetin açıkladığı özel okul fiyatlarının yüzde  65 bir zam oranıyla kısıtlanması demektir. Bu da tüm özel okulların batması demektir. Peki özel okulları hep birlikte biz kapatalım. Bu işi yapmayalım. Yüzde 65 zamla bu işi yapmaya devam edersek bizler birey olarak hiçbir yerden  ya da devlet tarafından herhangi bir geliri olmayan insanlar olarak emin olun sadece velilerin ödediği paralarla istihdam sağlayan kurumlarız. Bu da kurumların batması demektir. Velilerimizin bu konuda bizleri anlayışla karşılamasını ümit ediyoruz.”

AİLELERİN TERCİHİ DEĞİŞİYOR

Urfa’da veliler özel okullardaki fahiş zamlara tepkili. Yüksek fiyatları karşılayamayacak aileler, çocuğunu özelden, devlet okullarına geçirmek istiyor. Bu da kentte devlet okullarında ciddi bir öğrenci yığılmasını beraberinde getirecek. Halihazırda kalabalık olan sınıfların mevcudu daha da yükselecek.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum