Kur korumalı mevduatta zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu;

Kur korumalı mevduatta zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu

Merkez Bankası, kur korumalı mevduatların zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Resmi Gazete’de yer alan karara göre Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu....

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) dün aldığı faiz oranını arttırma kararında, “seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma"ya dair adımların atılacağı belirtmişti.

Atılacak adımlar kapsamında, "Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" başlıklı karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduatların (KKM) zorunlu karşılık oranları arttırılarak yüzde 15’ çıkarıldı.

Merkez Bankası bu adımla, piyasada oluşan Türk lirası likidite fazlasının, Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesini sağlamayı planlıyor.

Düzenlemeyle sistemden yaklaşık 450 milyar TL’lik likidite çekilecek.


ZORUNLU KARŞILIK NEDİR?

Munzam karşılık da denilen zorunlu karşılık oranı, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır. Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır.

BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum