Esnaftan ‘SSK-BAĞKUR prim farkı eşitlensin’ talebi!;

Esnaftan ‘SSK-BAĞKUR prim farkı eşitlensin’ talebi!

SSK’lı ile Bağkur’luların emekli olabilmesi için gerekli prim şartı arasında 4 bin güne varan fark bulunuyor. Yaş haddinden emeklilikte dahi fark bin 800 güne ulaşıyor. Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, bu farkın kaldırılmasını ve sosyal güvenlikte eşitliğin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Esnaf 10 yıl fazla prim ödeyecek hem geç emekli olacak hem de geç maaş alacak. Bu esnafa yapılan büyük bir haksızlık bununda giderilmesi lazım” dedi....

Kanuna göre esnafın emekli olabilmek için Bağ-Kur’a kayıt yaptırması ve 9 bin gün prim yatırması gerekiyor. Ancak esnafın yanında 4/A kapsamında sigortalı olarak çalışanlar giriş tarihlerine göre 5 binden başlayan prim gün sayısıyla emekli olabiliyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamındaki imkanlardan talep edilen gün sayısının SGK’lılardan fazla olması nedeniyle birçok Bağ-Kur’lu EYT'den faydalanamadı.  Ayrıca daha fazla prim günü istenen esnaf emekli olduklarında yanlarında SGK’lı olarak çalışanlardan daha düşük oranda maaş bağlanarak emekli oluyor. Hem daha fazla primi ödeme hem de daha az emekli maaşı esnafları zor durumda bırakıyor.

ERDOĞAN MÜJDEYİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Mayıs’ta Kayseri’de yaptığı konuşmasında, “Buradan kuaför, manav, bakkal, tesisatçı manavcı gibi küçük esnafımıza da bir müjde vermek istiyorum. Küçük esnaflarımızın prim ödeme gün sayısını SSK’lılarla eşitleyerek 7 bin 200 güne indiriyoruz. Yeni dönemde yapacağımız bu çalışmadan 1 milyon küçük esnafımız yararlanacak” demişti.

Seçimden sonra hayata geçirilecek ilk düzenlemeler arasında yer alacağı belirtilen,  Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlemesin ne zaman hayata geçirileceği merak konusu oldu.

BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun,  Bağ-Kur ve SSK’lılar arasındaki prim farkının esnafı mağdur ettiğini belirterek, bu farkın kaldırılmasını ve sosyal güvenlikte eşitliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.

 

ALTUN: EYT’DE ESNAF MAĞDUR OLDU

EYT kapsamındaki imkanlardan talep edilen gün sayısının SGK’lılardan fazla olması nedeniyle birçok Bağ-Kur’lu esnafın  EYT'den yararlanamadığını ifade eden Altun, “Geçmişte kısaca kamuoyunda EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın durumu geçtiğimiz günlerde kısmi olarak halloldu. Fakat bazı üyelerimiz 9 Ağustos 1999’dan önce veya bir gün önce mükellefiyeti olanlar maalesef emekli olamadı. Bu sebepten pek çok esnafımız mağdur oldu. Ancak, sonuç itibarıyla baktığımızda memnun kalan esnaflarımız da oldu. Bu sebeple emeği geçen bütün yetkililere teşekkür ederiz.” dedi.

“BAĞ-KUR’LU ESNAFLARA YAPILAN ZAMLAR YETERSİZ”

Bağ-Kur’lu fazla gün ödemesine rağmen SSK’lılarla aynı maaşı almasının haksızlık olduğunun altını çizen Altun, şunları kaydetti:

“Emekli olan Bağ-Kur mükellefi esnaflarımıza son dönemlerde yapılan zamlar yetersiz. Dolayısıyla esnafımız bu konuda da mağdur. Başka bir mağduriyetleri ise örneğin bir esnaf 10 bin gün prim yatırmış yaklaşık 30 yıl demek ve emekli olmuş. Bir başkası 6 bin gün yatırmış yaklaşık 20 yıl ve emekli olmuş. Bunların aynı maaşları alması olamaz. Biri fazla prim yatırdığı için fazla maaş alması lazım, az yatıranın da az alması lazım. Yani az yatıranla çok yatıran hemen hemen aynı emekli maaşını alıyor.”

 

“PRİM GÜN SAYISI EŞİTLENSİN”

Altun, Bağ-Kur’lularla SSK’lı olanlar arasındaki prim gün sayısındaki eşitsizliğin kaldırılmasını ve sosyal güvenlikte eşitliğin sağlanması gerektiğini ifade ederek, konuşmasını sürdürdü:

“Bağ-kurlu esnaf çalışanı ve SSK’lı olanlar 5 bin 500 ve 5 bin 975 günde emekli oluyorlar. Oysa esnaflar 9 bin günde emekli oluyorlar. Yani yuvarlak rakam çalışanı 6 bin esnafı ise 9 bin hesaplasak arada 3 bin gün var neredeyse 10 yıl. Esnaf 10 yıl fazla prim ödeyecek hem geç emekli olacak hem de geç maaş alacak. Dolayısıyla bu da esnafa yapılan büyük bir haksızlık bununda giderilmesi lazım. Gerek Bakkalar ve Bayiler Odası olarak gerek ise diğer esnaf grupları olarak, yaptığımız görüşmeler neticesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı ile bu haksızlığın giderilmesi gerektiğini söyledik.”

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum