Depremzede öğrenciler pozitif ayrımcılık bekliyor;

Depremzede öğrenciler pozitif ayrımcılık bekliyor

Deprem felaketinin yaşandığı illerde lise sınavı LGS’ye ve üniversite sınavı YKS’ye hazırlanan öğrenciler, felaketi yaşamayan öğrencilerle puanlarının bir tutulmamasını istiyor. Şanlıurfa’daki eğitim kurumlarından Girne Koleji’nin kurucularından Murat Aydeniz de deprem bölgesindeki bu öğrenciler için sadece bir yıla mahsus Suriyelilere tanınan hakların bu öğrenciler için de tanınması gerektiğini belirterek, “Gerçekten evi yıkılan, evi yıkılması da psikolojisi bozulan ve ders çalışmaya odaklanamayan öğrencilerin bu haklara sahip olması gerekir” dedi....

Deprem felaketinin yaşandığı illerde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına hazırlanan 290 bin, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hazırlanan 310 bin öğrenci var. Büyük bir kayıp acısı ve travma yaşayan bu öğrencilerin sınava hazırlanması için Milli Eğitim Bakanlığı çeşitli çalışmalar yaparken, dezavantajlı durumda bulunduklarını vurgulayan bu öğrenciler puanlarının, bu travmayı yaşamayan illerdeki öğrencilerle bir tutulmamasını istiyor.

Şanlıurfa’daki önemli eğitim kurumlarından Girne Koleji’nin kurucularından Murat Aydeniz de deprem bölgesindeki öğrencilerin dezavantajlı durumda olduğuna dikkati çekti.

AYDENİZ: PUANLARI BİR OLMAMALI

BİHA’ya açıklamalarda bulunan Aydeniz, hem deprem bölgesindeki öğrenciler için hem de Türkiye’nin diğer bölgelerindeki öğrenciler için konuların kaldırmasının, deprem bölgesindeki öğrenciler için dezavantaj bir durum oluşturduğuna vurgu yaptı. Aydeniz, şunları söyledi:


“Deprem bölgesindeki öğrencilerin çalışacak ortamları bulamaması, çalışacak kaynakları olmaması, kaynaklara ulaşamamaları veya kaynaklara geç ulaşmaları dezavantajdır. Yaklaşık iki ay boyunca hem psikolojik olarak hem konsantrasyon olarak ders çalışacak durumda olmamaları bir dezavantaj olarak önlerine konulmuştur. Deprem bölgesinde olan öğrencilerimizle bu süreci yaşamamış öğrencilerimizin puanları bir olmamalı. Hazırlanma süreçleri, psikolojileri, yaşadıkları kayıplar, bulundukları ortam pek çok faktör de büyük bir ayrım var.”

Suriyeli öğrencilere tanınan hakların bir yıl için deprem bölgesindeki öğrenciler için de uygulanması gerektiğini vurgulayan Aydeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerek LGS öğrencileri gerekse YKS öğrencileri için sadece bir yıla mahsus Suriyelilere tanınan haklar bu öğrenciler içinde tanımlanmalı, çünkü gerçekten evi yıkılan, evi yıkılmasa da psikolojisi bozulan ve ders çalışmaya odaklanamayan öğrencilerin bu haklara sahip olması gerekir. Veya deprem bölgesinde olmayan illerde, bu bölgedeki öğrenciler için kontenjan artırılıp öğrencilerin okuldaki ders durumlarına göre yerleştirme de olabilir. Yaşadıkları durumlar, psikolojileri, fiziksel sağlıkları, yaşadıkları veya tanık oldukları yaslardan dolayı bu ayrımcılık destek noktasında oldukça faydalı olacaktır”.

 

FADİME KILDI – ÖZEL HABER / BİHA

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum