Ramazan ayının vazgeçilmez içeceği meyan şerbeti;

Ramazan ayının vazgeçilmez içeceği meyan şerbeti

Şanlıurfa’da Ramazan ayında son günlerde havaların da ısınmasıyla meyan kökü şerbetine ilgi artmış durumda. İlk kez içenleri ekşi tadıyla zorlayan şerbet, bölgedeki birçok insanın da geçim kaynağı. Şanlıurfa’da yarım asırdır biyanbalı olarak da bilinen meyan kökü şerbetini yapıp satan Ali Ökkeş, özelikle Ramazan ayında şerbet ustası olmayanların da evlerinde şerbet üretip sattığını belirterek, “Meyan şerbetinin doğal ve kaliteli olanını tercih etmezseniz şerbetin yararını göremezsiniz” dedi....

Şanlıurfa'da Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden meyan kökü şerbeti, soğuk içimi ile damaklarda eşsiz bir lezzet bırakıyor. Susuzluğa, böbrek ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen bu şerbet, Ramazan ayında ve sıcak havalarda vatandaşların tercih ettiği en önemli içecekler arasında bulunuyor.

Meyan kökü şerbeti, Fırat Nehri çevresinde yetişen ağaçlardan toplanan köklerin ayıklandıktan sonra kurutulup makineden geçirilmesi ile elde edilirken, yaklaşık 6 saat su içerisinde bekletilerek, rengini ve aromasını alması sağlanıyor. Şanlıurfa kültürü ile özdeşleşen 'meyan şerbeti' ustaların uzun uğraşları sonucunda iftar ve sahur sofralarına ulaşıyor. Kentin simgesi haline gelen ve yarım asırdır meyan şerbeti yapan Ali Ökkeş, Ramazan ayında işlerinin artması ile birlikte çocukları ve yeğenleri ile birlikte meyan şerbeti üretip, tarihi çarşılar bölgesinde satıyor.

BİHA’ya konuşan Ali Usta, Ramazan ayında işler artmaya başlayınca, usta olmayanların da doğal olmayan yöntemlerle meyan şerbeti yapıp ucuza sattığını söyledi. Ali Usta, ucuza satılan ve doğal olarak yapılmayan şerbetin vücuda hiçbir yararı olmayacağını kaydetti.

 

ALİ USTA: ESKİDEN SADECE USTALARI YAPARDI

Vatandaşların şerbetin doğalını ve kalitelisini almaları tavsiyesinde bulunan Ali Usta, şunları söyledi:

"Meyan şerbetini 7,5 liraya veya 10 liraya alıp 'şerbet aldım iyi değil' diyorlar. Tabii ki iyi olmaz çünkü şerbetin iyisini almadın. Ben 15 liraya satıyorum. Bazı yerlerde 10 liraya, 7,5 liraya satılıyor fakat şerbet değil. Meyan kökünden meyan köküne fark var. İnsanlar faydası için şerbet alıyor, fakat iyi ve doğal olanını almadıkları sürece faydasını göremezler. Bu şerbeti eskiden sadece ustaları yapardı, şimdilerde Ramazan ayında bilmeyende yapıyor. Meyan şerbetinin ustasına, sanatkârına rastlarsan rahat edersin." ifadelerini kullandı.

 

“İNSANIN İÇİNİ KALAYLIYOR”

“Urfalılar Ramazan ve yaz aylarında meyan şerbetini çok tüketiyor” diyen Ali Usta, meyan şerbetinin faydalarını şöyle anlattı:

“Faydası çok biyanbalının; böbreğe, mideye ve bütün iç organlara faydalı. Şimdi bakır kabı kalaycıya götürürsün, o da sana içini kalaylar. Yani temizler. Bu biyanbalı da içince insanın içini kalaylıyor. Bir de limonatamız var. Onu da doğal limon özünden ve sütten yapıyoruz. Yazın ve Ramazan’da çok talep ediliyor. İftardan önce veya aç karna 1-2 bardak tüketildi mi bütün vücuda faydası olur.”

BİHA 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum