Resmi olmayan sonuçlara göre Urfa'da partiler vekil sayılarını korudu;

Resmi olmayan sonuçlara göre Urfa'da partiler vekil sayılarını korudu

Aylar süren yoğun bir kampanyanın ardından beklenen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri dün yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Şanlıurfa’da milletvekili seçiminde tablo 2018 yılındakiyle aynı kaldı. AK Parti yine 8 vekil sayısını korurken, HDP de kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti olarak girdiği bu seçimlerde 4 milletvekili çıkardı. CHP ve MHP’nin de vekil sayısı değişmedi....

Ülke genelinde dün 60 milyon 904 bin 499 kişi sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı ile 600 milletvekilinin seçileceği seçimler için oylar toplamda 190 bin 736 sandıkta kullanıldı.

Sandıkların yüzde 100’ünün açıldığı Şanlıurfa’da resmi olmayan sonuçlara göre, bir önceki döneme nazaran partilerin çıkardığı milletvekili sayısında tablonun değişmediği görüldü.

Katılımın yüzde 86,2 olarak hesaplandığı 24 Haziran 2018 seçimlerinde Şanlıurfa’da bir milyon 86 bin 881 seçmen sandık başına gitmişti.

27. Dönem için milletvekillerinin belirlendiği 2018 seçimlerinde AK Parti Şanlıurfa’da oyların yüzde 52,7’sine sahip olurken, HDP yüzde 28,9, MHP yüzde 9,3, CHP yüzde 3,9, İYİ Parti ise yüzde 1,9 oranında bir oy aldı.


AK PARTİ YÜZDE 10 CİVARINDA DÜŞÜŞ YAŞAMASINA RAĞMEN 8 VEKİL ÇIKARDI

Bu tablo çerçevesinde AK Parti 8, HDP 4, MHP ile CHP de birer milletvekili TBMM’ye göndermişti.

Kentte dün yapılan seçimlerde ise sandıkların tamamının açılması sonrasında sonuçlar da netlik kazandı sayılır. Resmi olmayan sonuçlara göre, AK Parti yüzde 42,95, Yeşil Sol Parti 24,97, MHP yüzde 9,42, CHP yüzde 7,92, İYİ Parti yüzde 4,58, Yeniden Refah Partisi ise yüzde 2,96 oranında oy aldı.

Bir önceki genel seçimlere göre AK Parti her ne kadar yüzde 10 civarında bir kan kaybı yaşamış olsa da, Şanlıurfa için Meclis’te kazandığı koltuk sayısı değişmeyip 8 oldu.


HDP OY KAYBI YAŞARKEN, MHP OYUNU KORUDU, CHP İSE OYUNU İKİYE KATLADI

Oran olarak Yeşil Sol Parti de HDP olarak girdiği bir önceki seçime göre yüzde 5’lik bir oy kaybı yaşadı. Ancak o da Urfa’daki rakibi AK Parti gibi milletvekili sayısını koruyup 4 koltuğunu garantiye aldı.

MHP’nin hem oy oranı hem de çıkardığı 1 vekil sayısının değişmediği dünkü seçimlerde, CHP her ne kadar oy oranının ikiye katlasa da, çıkardığı vekil sayısı önceki dönem gibi 1 temsilciyle sınırlı kaldı.


İYİ PARTİ ARTIŞA RAĞMEN VEKİL ÇIKARAMADI

İYİ Parti’nin oyu da bir önceki seçime göre iki kattan fazla arttı. Ancak bu artış, Şanlıurfa’dan milletvekili çıkarmasına yetmedi. İlk kez seçime giren Yeniden Refah Partisi’nin oy oranı ise yüzde 2,96 oldu.

Resmi sonuçları merakla beklenen 14 Mayıs seçimlerinden şimdiye kadar çıkan bu tablo ile Urfa’da parti bazında vekil dağılımının bir önceki genel seçimlere göre değişmediği görülüyor.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum