Hekimden yüksek tansiyon uyarısı;

Hekimden yüksek tansiyon uyarısı

Harran Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Eren, hipertansiyon; baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, halsizlik, çok idrar çıkma gibi belirtilere sebep olabileceğini kaydetti....

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Eren, yüksek tansiyon hastalığı ile ilgili açıklama yaptı.

Prof. Dr. Eren, hipertansiyon kontrol altına alınmadığında kalp krizi ve kalp yetmezliği, görme bozuklukları ve körlük, beyin kanaması, inme, böbrek yetmezliği gibi ölümcül olaylara sebep olabileceğini kaydetti.

Türkiye’de her 3 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğuna belirten Prof. Dr. Eren, “Ülkemizde her 3 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır ancak bu hastaların yarısı hipertansiyon hastası olduğunu bilmemektedir. Hipertansiyon hiçbir belirti vermeyebileceği gibi, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, halsizlik, çok idrar çıkma gibi belirtilere de sebep olabilir. Ailede hipertansiyon olması, erkek olmak ve ileri yaşta olmak değiştirilemez risk faktörleri iken; fazla kilolu olmak, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara içmek, gebelik, aşırı tuz tüketimi, stres, hareketsiz yaşam tarzı gibi durumlar değiştirilebilir risk faktörleridir.

Kilo vermek, sigarayı bırakmak sınırlı tuz tüketmek ve hareketli yaşamak hipertansiyon gelişmesini engelleyebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç kullanımına rağmen tansiyon kontrol altına alınamamış ise o zaman başka sebeplerin aranması gerekmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında kalp krizi ve kalp yetmezliği, görme bozuklukları ve körlük, beyin kanaması, inme, böbrek yetmezliği gibi ölümcül olaylara sebep olabilmektedir” dedi.

 

KAPLAN: HİPERTANSİYON ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR

İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Gizem Ilgın Kaplan ise Hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Hipertansiyon’da dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler veren Dr. Kaplan, “Hipertansiyon tedavisinin temelinde yaşam değişiklikleri mutlaktır. Tuz alımı günlük 5-6 gr düzeyine getirmek, diyette sebze, meyve ve düşük yağ içeren süt ürünlerinin daha çok tüketmek, kilo vermek, haftada en az 5 gün 30 dakika orta düzeyde egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak ilk tedavi seçeneğidir.

Yeni ilaç başlangıcında ilk 2 ay içerisinde mutlaka kontrol muayeneye gidilmesi gerekmektedir. Daha sonra tansiyon değeri kontrol altına alında olsa bile 3 veya 6 ay aralıklarla kontrol muayenesine gitmek gerekir” diye konuşu.

BİHA

 

                                                   

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum