Büyükşehir 3D İnovatif ile zaman ve para kazanıyor;

Büyükşehir 3D İnovatif ile zaman ve para kazanıyor

ÖZEL HABER | Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, günümüzün teknolojik imkânlarını verimli kullanarak kurduğu 3D İnovatif Atölyesinde, belediyenin stratejik öneme sahip içme suyu ve atık su tesislerindeki küçük ama binlerce liralık ithal teknik parçaları artık kendi üretiyor. Dışa bağımlılıktan kurtulduğu gibi hem zamandan hem de maliyetten ciddi şekilde artırım sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 2021’de 1,5 milyon, geçen yıl ise 2,5 milyon lira civarında tasarruf elde etti....

Şanlıurfa’nın katı atığından ürettiği tonlarca gübreyle yılda 20 milyon liralık kazançla tüm Türkiye’ye örnek olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, yine tüm ülkede benimsenecek bir atölye işletiyor.

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ŞUSKİ) atık su arıtma tesislerinde kullanılan çamur yoğunlaştırma makinelerinin doğru çalışması için nozullar ve nozul sabitleyiciler bulunuyor. Bu parçalar yurt dışından ithal ediliyor. Tedarik süreleri haftalar alan bu teknik parçaların maliyetleri de binlerce lirayı buluyor.

Hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, Başkan Zeynel Abidin Beyazgül’ün önermesiyle 3D İnovatif Atölyesi kurdu.

Kent merkezinde Ertuğrul Gazi Mahallesindeki atölye, birçoğunun Avrupa Birliği hibesiyle alındığı 3D yazıcılarla artık nozul kepi ve sabitleyici gibi kritik yedek parçaların üretimini kendi yapıyor.

Bozulan kırılan parçalar, detaylı ölçümlerinin ardından bilgisayar ortamında modelleniyor ve sonrasında yüksek hassasiyetli 3 boyutlu yazıcılarla ya da talaşlı imalat yöntemleriyle üretiliyor. Bu sayede yedek parçaların tedarik süreci daha hızlı ve çok daha düşük maliyetle gerçekleştiriliyor. 3D İnovatif Atölyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor.

BEYAZGÜL: TÜRKİYE’DE İLK VE TEK

BİHA’ya atölyedeki çalışmaları anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “3D İnovatif Atölyesi, Türkiye’de ilktir ve tek Şanlıurfa’da var” dedi.

ŞUSKİ’ye ait arıtma tesislerinde eskiyen, kırılan malzemeleri ithal ederken yaşadıkları tedarik sıkıntısı ve yüksek ödemelerin, kendilerinin böyle bir atölye kurmalarını sağladığını vurgulayan Beyazgül, atölyede 800 euro’ya ithal ettikleri parçayı 100 liraya, 40 bin lira civarındaki ölçüm aletini ise 200 liraya mal ettiklerini söyledi.

“Burada çok büyük bir tasarruf sağlıyoruz” diyen Beyazgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arıtma tesisi Şanlıurfa’nın suyunu sağlıyor. Tesislerde bozulan herhangi bir parçayı ısmarladığınız zaman çok büyük zaman alıyor gelmesi. Bizim böyle zaman kaybı lüksümüz yok. Bunu kendimiz üretelim dedik. Türkiye’de ilk defa üretiyoruz. Herhangi bir parça kırıldı diyelim, sadece o kırılan parçayı talep edip sipariş veremiyorsun, sana o sistemin tamamını satıyorlar. O sistemin tamamını sattıklarında da çok büyük bir maliyet oluşturuyor. Biz burada kendi arıtma tesisimizdeki bütün parçaları kendimizin üretebileceğini gördük. Bu inovatif atölyeyi zaman içinde çok daha büyüdüğünü göreceksiniz.”

“DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ HEMEN HEMEN BİTTİ”

Herhangi bir makinenin en ufak parçasını dahi üretme şahsına sahip olduklarını ifade eden Beyazgül, “Dışa bağımlılığımız hemen hemen bitti” dedi.

Zeynel Abidin Beyazgül, atölyede seri üretim yapıp ticarete de dönüştürme gibi ilerleyen döneme ilişkin planları olduğunu belirterek, “Şu anda bizim ürettiklerimiz 7 tesisimizde kullanılmakta ki bu bize ancak yetiyor. Ama zaman içerisinde patent ve diğer konulara ilişkin hususları aştığımız zaman bunu ticarete dönüştürürüz. Ülkemizin tüm arıtma tesisleri dışa bağımlılıktan kurtulur. Biz onlara buradan pazarlamış oluruz. Her ürettiğimiz bir malzeme ülke ekonomisine de katkıda bulunuyor. Hedefimiz şimdi tüm ülke” diye konuştu.  

“2021 yılında 1,5 milyon civarında, 2022’de de 2,5 milyon lira civarında tasarruf sağladık” diyen Beyazgül, “Bu atölye ne istersek üretebiliyor. Ama bizim çalışmamız arıtma tesislerimiz üzerine. Sel zamanı arıtma tesislerimize çamurlu sular girmişti. O dönemde de birçok parçamız zarar görmüştü. Burada böyle bir atölye olduğu için biz panik yapmadık” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ŞEHİRLERİNDE YOK”

Beyazgül, 3D İnovasyon Atölyesinin hayranlık uyandıran bir atölye olduğunu ifade ederek, “ Türkiye’nin en büyük şehirleri, İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de böyle bir inovatif atölye yok” dedi.

Diğer illerin belediyelerinin de talep etmeleri halinde kendilerine destek olacaklarını ifade eden Beyazgül, “Bizden bir talepleri olursa yardımcı olacağız. Bu Türkiye’nin bir değeri, Türkiye’nin kazancı. Hangi ilimiz olursa olsun gübre üretiminde bilgimizden deneyimimizden faydalanmak isteyen her ilimize biz destek olduk. Burada da hangi il olursa olsun, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Gaziantep olur, kim olursa olsun biz de bir inovatif atölye kuracağız derlerse biz buradaki tecrübemizi onlara aktarırız” şeklinde konuştu.

BOYACI: YARIM SAAT ZARFINDA ANINDA ÜRETEBİLİYORUZ

ŞUSKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Yavuz Selim Boyacı, 3D İnovatif Atölyesinin kurulduktan kısa süre sonra plastik, ahşap, bakır, alüminyum, metal, her türlü materyali işleyebildikleri bir atölye haline geldiğini söyledi.

Su arıtma tesislerinin stratejik öneme sahip ve devamlı çalışan tesisler olduğunu belirten Boyacı, “Herhangi bir parça lazım olduğunda anında 3D atölyemizde onun tasarımını modellemesini yapıp materyal seçimi yapıp dışarıya bağımlılığımız olmadan burada üretebiliyoruz” dedi.

Atölyenin plastik üretim yapıldığı bölümünde hibe olarak alınan 24 yazıcıyla üretim yapıldığı bilgisini veren Boyacı, şunları söyledi:

“Bu yazıcılardan, herhangi bir içme veya atık su arıtma tesisindeki bir makinenin parçası kırıldığında, arıza yaptığında yedek parça ihtiyacı olduğunda, eğer mühendislerimizin yaptığı analiz sonucunda plastik olarak o parça yerine takılabilirse hızlıca hassas ölçümler yapılıp bilgisayar ortamında dijital tasarımı yapılıyor. Tasarımı yaptığımız bu parçaları 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla kısa sürede bazen yarım saat zarfında anında üretebiliyoruz.

Bizim buradaki en büyük avantajımız acil durumlarda bazen bir makinenin bir parçasını pandemi döneminde 9-10 ay, bir yıl beklediğimiz oldu. Ama biz burada artık çok daha kısa sürede kendimiz çok daha ucuza üretebiliyoruz.”

“BURAYA GELİP GEZEN BELEDİYELER VAR”

Yavuz Selim Boyacı, benzer bir atölye kurmak için gelip incelemelerde bulunan belediyelerin bulunduğunu belirterek, “Onlar da gelip bu birimi gezdiler. Ayrıca bizim kullandığımız makinelerin aynısını kullanan makineler de bozulan parçalarına ihtiyaç duydukları zaman bizden talep ediyorlar, biz de hızlıca üretip onlara gönderebiliyoruz” dedi.

ÖZEL HABER / BİHA

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum