Seçimlerden sonra gözler TBMM’deki sürecin işleyişinde;

Seçimlerden sonra gözler TBMM’deki sürecin işleyişinde

Yapılan 14 Mayıs milletvekili seçimlerinin ardından gözler milletvekili seçilen isimlerin TBMM’de göreve başlamalarına çevrildi. Milletvekili seçimlerine dair kesin sonuçların ilan etmesinin ardından yemin töreni yapılacak ve ondan sonra da TBMM başkanı seçilecek....

14 Mayıs’ta yapılan milletvekili seçimlerinin kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından önümüzdeki 1-2 gün içinde açıklanması beklenirken, kesin sonuçların açıklanmasıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de (TBMM) 28. Yasama Dönemi başlayacak.

YSK'nın kesin sonuçları ilan etmesini takip eden üçüncü gün Meclis Genel Kurulu saat 14.00'te çağrısız toplanacak.

Toplanacak Meclis Genel Kurulu'nun ilk birleşimini, iç tüzük gereği en yaşlı üye olan 1 Ocak 1948 doğumlu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yönetecek.

Ardından başlayacak olan yemin töreninde de, Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla ilk yemini edecek isim Devlet Bahçeli olacak. Daha sonra milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabetik sırasına göre sırayla ant içecek. Milletvekilleri yemin etmelerinin ardından resmen göreve başlamış olacak.

Herhangi bir sebepten ilk birleşime katılamayan milletvekiller, katıldıkları ilk birleşimde yemin edecekler. İmtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatlarından kaynaklanan haklardan yararlanamayacaklar.

Yemin törenin bitmesinden sonra TBMM Başkanlığı seçimleri olacak. Aday olacak isimler yemin törenini takip eden 5 gün içinde Meclis Başkanlık Divanı'na başvuruda bulunacak. 

Üç turdan oluşan başkanlık seçimi sürecinde ilk iki turda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani  400 oy aranacak. Ancak bu oya ulaşılmaması halinde üçüncü tura geçilecek ve bu turda bu kez salt meclis çoğunluğuna ulaşan, yani 301 oy alan aday başkan seçilmiş olacak.

Bu yemin töreninde halihazırda kabinede yer alıp milletvekili seçilen isimlere ilişkin bir süreç var. Bu süreçte milletvekili seçilmiş kabine üyelerinin yemin töreninden sonra kabinedeki görevlerinin sona ermesi olacak.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum