Şanlıurfa’da ‘Urumçi Katliamı’ unutulmadı!;

Şanlıurfa’da ‘Urumçi Katliamı’ unutulmadı!

İHH Şanlıurfa Şubesi, 5 Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de Çinliler tarafından yapılan katliamın yıl dönümünde basın açıklaması yaparak, uluslararası kamuoyuna Çin'in Doğu Türkistan'a yönelik katliamlarını durdurma çağrısında bulunuldu....

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Şanlıurfa Şubesi, 5 Temmuz 2009 yılında Çin yönetimi tarafından yapılan provokatif eylemler sonucunda yaşanan Urumçi Katliamı’nın 14. yıl dönümü nedeniyle vakıf binasında basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya İHH Şanlıurfa Şube Başkanı Behçet Atila, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ilgililer katıldı.

Açıklamayı grup adına İHH Şanlıurfa Şube Başkanı Behçet Atila yaptı.

Atila, uluslararası kamuoyuna Çin'in Doğu Türkistan'a yönelik katliamları durdurma çağrısında bulundu.

ATİLA: ÇİN ASİMİLASYON VE SOYKIRIM POLİTİKALARINA DEVAM EDİYOR

Çin’in, tüm uluslararası hukuk kurallarına aykırı bir şekilde “asimilasyon ve soykırım” politikalarına devam ettiğini ileri süren Atila, şunları şöyledi:

“Bugün 5 Temmuz. 2009 yılında, işçi olarak Urumçi’deki bir fabrikada çalışan iki Doğu Türkistanlı gencin linç edilerek öldürülmesinin ardından bilgi alma talebiyle valilik önünde toplanan kalabalığa ateş açılmasıyla başlayan Urumçi Katliamı’nın bugün yıl dönümü. Urumçi Katliamı’nda Çin hükümetinin emriyle yüzlerce kişi öldürüldü, binlerce kişi yaralandı ve on binlerce kişi ise tutuklandı. Tutuklanan kişilerin büyük çoğunluğundan hâlâ haber alınamıyor. Evrensel İnsan Hakları Bildirisi'nin maddelerine aykırı davranıyor. Yine BM tarafından kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin maddeleri arasında yer alan tüm soykırım fiillerini işliyor. Doğu Türkistan'da birçok alanda adım adım soykırım işliyor.”

“ÇİN HÜKÜMETİNE GEREKEN YAPTIRIMLARI UYGULAYIN”

“İnsan haklarına savaş açan, insanlık onurunu çiğneyen ve on yıllardır türlü zulümler işleyen Çin hükümetine gereken yaptırımları uygulayın” diyen Atila, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Çin Hükümetinin Doğu Türkistan’daki sistematik hak ihlalleri, asla görmezden gelinemeyecek, vicdan sahibi herkesin karşısında durması gereken büyük zulümlerdir. Ne yazık ki, şu ana kadar ne Birleşmiş Milletler, ne İslâm İşbirliği Teşkilatı, ne de diğer uluslararası kurum ve kuruluşlar üzerlerine düşen görevleri yerine getirememiştir. Buradan açık bir şekilde çağrıda bulunuyoruz ve diyoruz ki, insanlık tarihi boyunca ne kadar zulüm ve zalim varsa hepsi tarihe kara birer leke olarak geçti. Ne kadar zulüm ve zalim destekçisi varsa, onlar da öyle. Gelin sizler bu zulümleri engellemek için adımlar atın! İnsan haklarına savaş açan, insanlık onurunu çiğneyen ve on yıllardır türlü zulümler işleyen Çin hükümetine gereken yaptırımları uygulayın.”

Behçet Atila, Urumçi Katliamı’nda ve yıllardır süren diğer saldırılarda hayatlarını kaybeden Doğu Türkistanlılara rahmet diledi.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum